Nagyvilág

Nem lesz érinthetetlen Berlusconi

Részlegesen megsemmisítette az olasz alkotmánybíróság csütörtökön azt a mentelmi jogi törvényt, amelytől függ a Silvio Berlusconi miniszterelnök ellen indított perek sorsa.

A bíróság alkotmányellenesnek minősítette a “legitim akadályoztatás” nevet viselő törvénynek azt a passzusát, amely automatikusan engedélyezte a kormány tagjai számára, hogy elfoglaltságukra hivatkozva ne jelenjenek meg a bíróság előtt. Ez azzal járt, hogy a miniszterelnök ügyében elindított két per lefolytatását kötelezően fel kellett függeszteni.

Az alkotmánybíróság ugyanakkor meghagyta vádlottaknak azt a jogát, hogy a esetről-esetre kérhessék az illetékes bírótól a legitim akadályoztatás jogosként való elismerését.

A döntés meggyengíti a miniszterelnök helyzetét, és nyitva hagyja a lehetőséget a Mills-ügy és a Mediaset-ügy folytatására. Az előbbiben tanú megvesztegetésével, az utóbbiban adócsalással vádolják Berlusconit.

A mentelmi jogi törvény részleges megsemmisítésével nem dőlt el, hogy lesz-e népszavazás a teljes eltörléséről. Erről az olasz legfelsőbb bíróság központi tanácsa fog dönteni. Az egyik ellenzéki párt által kezdeményezett referendumot az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetőnek minősítette szerdán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik