Nagyvilág

Netanjahu testőrei újságírókat vetkőztettek

Az izraeli miniszterelnök biztonsági szolgálata arra kényszerítette egyes külföldi médiák tudósítóit, hogy vetkőzzenek le, mielőtt átengedik őket az ellenőrzésen.

Benjámin Netanjahu kedd este tartotta szokásos éves nemzetközi sajtótájékoztatóját Jeruzsálem egyik nagy szállodájában. A több tucat meghívott újságíró közül a biztonsági ügynökök egyeseket “megaláztak”, olykor motozásnak vetettek alá.

Szemtanúk elmondása szerint a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió egyik riporterével, egy 31 éves izraeli nővel le akarták vetetni a melltartóját. A nő négy hónapos terhes, ezért azt kérte, hogy ne használják esetében a fémdetektort. Ezt követően a biztonsági ügynökök felszólították, hogy vetkőzzön, ám az újságírónő visszautasította, hogy levegye a melltartóját. Egyes tudósítók inkább be sem mentek, de nem engedték meg a motozást. A The Wall Street Journal irodavezetőjének, másokhoz hasonlóan, le kellett vetnie az alsóneműjét.

Az Izraelben akkreditált külföldi újságírók szövetsége (FPA) élesen tiltakozott a miniszterelnöki hivatalnál. A miniszterelnök védelméért felelős izraeli belbiztonsági szolgálat egyik szóvivője azt állította, hogy csak az al-Dzsazíra munkatársnőjével volt probléma, a meghívottak közül csak ő utasította el a szokásos biztonsági ellenőrzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik