Nagyvilág

Közös görög-izraeli kormányülések lesznek

Rendszeres, közös kormányülések megtartását határozta el Görögország és Izrael, hogy javítsanak hűvös viszonyukon, és fokozzák gazdasági kapcsolataikat - jelentették be szerdán Athénban, Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter látogatása alkalmából.

A fórum létrehozásáról Benjámin Netanjahu izraeli és Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő keddi telefonbeszélgetésen döntöttek – közölte Papandreu irodája. Az első ülést márciusig tartják meg Izraelben.

Liberman az első izraeli külügyminiszter, aki az elmúlt több mint 15 éve Görögországba látogat. Athén, amely jó kapcsolatokat ápol az arab országokkal, csak 1991-ben ismerte el hivatalosan Izraelt. A két ország közeledését Netanjahu augusztusi látogatása gyorsította fel, de közrejátszik benne az is, hogy súlyos válsággal küszködő Görögországnak szüksége van a külföldi befektetésekre. A maga részéről Izraelnek is jól jön egy barát a térségben, amióta Törökországgal hűvösebbé vált a viszonya.
Liberman négy napot tölt Görögországban, s ez alatt találkozik Papandreu miniszterelnökkel és a görög védelmi miniszterrel is. A katonai együttműködés fokozásáról még nem történt bejelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik