Nagyvilág

Kijárási tilalom Tuniszban

A tunéziai kormány szerdán este nyolctól reggel hatig tartó kijárási tilalmat vezetett be a fővárosban.

Az intézkedés előtt a Tuniszban tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt vetettek be feloszlatásukra. A munkanélküliség és a korrupció elleni tiltakozás, amely az ország közepén kezdődött, a fővárosra is átterjedt. Ugyancsak szerdán egy vidéki városban a rendőrök agyonlőttek egy 23 éves tüntetőt.

Ugyancsak szerdán egy vidéki városban a rendőrök agyonlőttek egy 23 éves tüntetőt. A december közepén kezdődött lázongások halálos áldozatainak száma több tucatra rúg. A szerdai tuniszi megmozduláson több százan vettek részt. Köveket dobáltak, s a rendőrökkel is összecsaptak, mielőtt azok könnygázzal szétoszlatták, a környező utcákba kergették az egyik forgalmas kereszteződésből a tiltakozókat.
Néhány órával korábban Mohamed Gannusi kormányfő bejelentette Rafik Belhadzs Kászem belügyminiszter leváltását, s megígérte, hogy a múlt hét végén kezdődött zavargások során letartóztatottak többségét szabadon bocsátják. Azok maradnak továbbra is börtönben, akiknek a bűnössége bebizonyosodott.

A miniszterelnök közölte, hogy két vizsgálóbizottságot állítanak fel, egyrészt a rendbontások alatt elkövetett túlkapások, másrészt a hivatalos személyeket terhelő korrupció és hibák kivizsgálására. Azt is bejelentette, hogy a parlament csütörtökön rendkívüli ülést tart, hogy megvitassa a Zin el-Abidin ben Ali államfő által hétfőn bejelentett intézkedéseket. Ezek között szerepel az is, hogy két év alatt 300 ezer munkahelyet hoznak létre, elsősorban az egyetemekről kikerülők számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik