Nagyvilág

Tönk szélén a WikiLeaks

"Ahogy a dolgok alakulnak, nem fogunk tudni fennmaradni" - jelentette ki a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója, Julian Assange a francia Europe 1 rádiónak hétfő este adott interjújában. A honlap jelentős anyagi gondokkal küzd azóta, hogy minden számláját blokkolták.

“Az adományozók pénze nem jut el hozzánk…. Becsléseim szerint hetente 500 ezer eurót veszítünk ezzel” – jelentette ki Assange. A nagyobb bankok és bankkártya-szolgáltató cégek azután tiltották le a portálnak szánt átutalásokat, hogy a WikiLeaks novemberben elkezdte mintegy negyedmillió bizalmas amerikai diplomáciai távirat nyilvánosságra hozatalát.

“A szervezetet megtámadták, de ennek ellenére fejlődik” – állította Assange. “Meg fogunk próbálni visszavágni”- közölte – “Ez felemészti az erőforrásaink 85-90 százalékát, de ez egy intellektuális csatározás, amit szeretek (…) Három hónappal ezelőtt több információt hoztunk nyilvánosságra, mint az az előtti évben összesen. A szervezetet megtámadták, de gyorsabban fejlődik, mint valaha” – foglalta össze az alapító.

Assange, akit Svédországban szexuális erőszak miatt köröznek, jelenleg Londonban van házi őrizetben, szigorú ellenőrzés alatt: egy elektronikus lábperecet kell hordania és mindennap jelentkeznie kell a legközelebbi rendőrsön. Svédország a kiadatását kérte, az ügyben kedden kerül sor újabb tárgyalásra a brit fővárosban.

Az ausztrál férfi a bírósági megjelenése előtt pár órával adott interjúban azt mondta, letartóztatása végső soron hasznára volt a WikiLeaksnek: “Az emberek úgy döntöttek, hogy támogatnak minket, amikor látták a ránk nehezedő nyomást és az engem ért támadásokat” – magyarázta Assange. “Ezzel egy olyan fórumot hoztak létre számunkra, ahol olyan problémákról beszélhetünk mint a kormányok hatalommal való visszaélése, vagy a nagyvállalatok és az államok összefonódása. Eddig is gyanítani lehetett, hogy ezek a dolgok léteznek, de most bizonyítékunk is van rá” – fejezte be idegesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik