Nagyvilág

Osztrák lap: képmutató a nyugati sajtó

Az új magyar médiatörvény miatti németországi és ausztriai aggodalomba egy jó adag képmutatás is vegyül - írta egy osztrák napilap keddi számában megjelent vendégkommentár.

A véleménynyilvánítás szabadsága, az újságírás függetlensége, a rádió és televízió államtól való különállása természetesen védendő értékek – szögezte le Detlef Kleinert német televíziós újságíró a konzervatív Die Presse hasábjain. Éppen ezért – tette hozzá – kellene legalább elgondolkozni azon, amikor Orbán Viktor arról beszél, hogy a magyar törvénynek nyugati demokráciákban is megvan a maga megfelelője.

Nem kétséges, hogy a rasszista uszítást tiltani kell. De nem kellene ügyészségi fellépésre okot adnia annak, “ha az iszlámról vitatkoznak és számokat idéznek”, ahogy az Ausztriában történik – vélekedett a szerző. Ha, mint Németországban, valaki felveti “az irányítatlan bevándorlás problémáját”, nem kellene “boszorkányüldözést indítani ellene” – írta a Thilo Sarazzin könyve kiváltotta botrányra utalva.

“A politikai korrektség kulturálatlansága, amely ma polipként fogja át a médiát”, nem mai találmány – írta Kleinert. Alexis de Tocqueville XIX. századi francia politikai gondolkodó Az amerikai demokrácia című 1840-es művében utal arra, hogy a modern demokráciában újfajta veszély lehetősége rejlik a szólásszabadságra nézve: társadalmak vagy társadalmi csoportok nyomása a konformitás irányában megbélyegezheti a nem kívánatos véleményeket.

Németországban például a közszolgálati televízió vezető posztjainak betöltésénél a politika diktál; a ZDF televízió és az ARD rádió tanácsa minden tagjának van valamilyen politikai kötődése – folytatódott a cikk. A szerző hozzátette: ugyanakkor, ellentétben Magyarországgal, ezek a testületek többféle párt tagjaiból állnak.

Ausztriában, “ahol a miniszterelnök pártja dönti el, ki kerül a közmédiánál befolyásos pozícióba”, szintén tanácsos volna “halkabbnak lenni” a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban – írta az ORF főszerkesztőjének kinevezése körüli tavalyi botrányra utalva. Legalábbis – tette hozzá – amíg a törvény szövege – angolul – nem ismert, és az csak néhány napja áll rendelkezésre.

“Korábban a bírálók azokra a kollégáikra hallgattak, akik glóriát osztogattak a korrupt szocialistáknak azok kormányzása idején – nem éppen a komoly tájékoztatás garanciája” – állt a cikkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik