Nagyvilág

Kétségbeejtő a helyzet Ausztráliában

Nyolcra emelkedett az Ausztrália északkeleti partvidékén hétfőn végigsöpört árhullám halálos áldozatainak a száma. A hatóságok 72 eltűntről tudnak, s attól tartanak, hogy a halottak száma drámai módon növekedni fog.

A helyi média híradásai szerint kimenekítik a lakosságot Ausztrália harmadik legnagyobb városának, Brisbane-nek egyes részeiből, s az árvíz kezd betörni a városközpontba.

Hétfőn a Brisbane-től 126 kilométerrel nyugatra fekvő völgyön, Toowoomba településen és a környékén helyenként két méter magas árhullám söpört végig. Szemtanúk szerint a nagy erővel hömpölygő víz szökőárra emlékeztetett, számos autót magával ragadott, valamint hidakat és faházakat rombolt le.

A hatóságok közölték kedden, hogy a hétfői árhullámnak már nyolc halálos áldozata van, és 72 embernek a sorsa ismeretlen. Összességében a két hete tartó ausztráliai áradásokban 19-en haltak meg.

Anna Blight, az árvíz sújtotta Queensland állam kormányfője sajtótájékoztatóján “borzasztónak és kétségbeejtőnek” írta le a helyzetet. A körülmények ismeretében a hatóságokat nagyon aggasztja az eltűntek sorsa – mondta a kormányfő, s nem rejtette véka alá, hogy a halálos áldozatok száma bizonyosan nőni fog.

Az elkövetkező egy-két napban Ausztrália harmadik legnagyobb városa, Brisbane is bajba kerülhet. A meteorológiai szolgálat szerint a kétmilliós nagyvárost átszelő Brisbane-folyó a következő 48 órában fog itt tetőzni: már szerdán nagy áradásra lehet számítani, és csütörtökön is folytatódik a folyó vízszintjének emelkedése.

A folyó kedden már nyaldosta a városközpont folyóparti sétányát, s elkezdték kimenekíteni a lakosságot a város egyes részeiből. Az Sky televízió szerint a rendőrség sürgeti a város alacsonyabban fekvő részeinek lakóit, hogy a magasabban fekvő területekre menjenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik