Nagyvilág

Gyász és sokk: hogyan fegyverezték le az ámokfutót?

Egy 61 éves asszony és egy orvos is segített, hogy a 20 embert lelövő Jarod Lee Loughnert harcképtelenné tegyék az arizonai Tucsonban.

Clarence Dupnik Pima megyei seriff nyilatkozatiból már a hétvégén is kiderült, hogy a merénylőt egyszerű emberek fegyverezték le, de a részletek közül számos most került először a nyilvánosság elé az amerikai lapok beszámolója szerint. Az elbeszélések szerint a merénylő megfékezésére irányuló kísérletek már alig néhány másodperccel a lövöldözés kezdete után elkezdődtek.

Loughner taxival érkezett az áruházhoz, amelyben Gabrielle Giffords képviselő a választóival találkozott. Szemtanúk szerint Loughner futva érkezett a politikus stábja által felállított asztalok felé. Nem próbált meg beszélni a képviselőnővel, figyelmeztetés nélkül tüzet nyitott. Steven Rayle tucsoni orvos szerint a tettes, miután találomra belelőtt a helyszínen tartózkodó emberekbe, megpróbált elmenekülni. Az orvos azt látta, hogy Loughner törzsét, miután vagy három métert futott, egy idős férfi ragadta meg, akinek Giffords egyik embere is a segítségére sietett. Az orvos a merénylő lábára vetette magát.

Zaimundo a közeli Walgreens áruházból lépett ki, amikor meghallotta a lövéseket. A hangok felé futva azt látta, hogy többen is megpróbálják legyűrni a lövöldöző Loughnert, fekvő testek és a földön kúszó sebesültek között. Az eltalált emberek az első pillanatban fel sem fogták, hogy mi történt velük. “Mi az? Mi történt?” – kérdezték többen is, akik csak később vették észre, hogy véreznek.

“Igazából az döbbentett meg, hogy egy középkorú, vagy talán egy idős asszony megpróbálta elragadni tőle a következő tárat.” A rendőrök a lövések után 3-4 perccel értek a helyszínre, ami azonban a szemtanúk számára egy örökkévalóságnak tűnt.

A meglőtt Gabrielle Giffords képviselő fejéből kiömlő vért a képviselő stábjának egyik tagja a puszta kezével próbálta meg elállítani. A 20 éves Daniel Hernandez, akit a politikus alig egy hete fogadott fel gyakornoknak, s aki korábban segédápolói képzettséget szerzett, felemelte Giffords fejét, hogy könnyebben tudjon lélegezni, s nyomást gyakorolt a sebre.

Az amerikai lapok arra a szomorú egybeesésre is rámutattak, hogy a tucsoni lövöldözésben életét vesztett kislány, Christina-Taylor Green 2001. szeptember 11-én született.

Barack Obama elnök kezdeményezésére Egyesült Államok-szerte egyperces csenddel emlékeztek hétfőn a Tucsonban elkövetett merénylet áldozataira. Az elnök és a first lady, az elnöki kabinet tagjainak és rezidencia személyzetének kíséretében helyi idő szerint 11 órakor főhajtással fejezte ki együttérzését a Fehér Ház előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik