Nagyvilág

Elfogták a képviselőnő merénylőjét

Válságos az állapota Gabrielle Giffords amerikai képviselőnőnek, akit szombaton lőtt fejbe egy fegyveres támadó az arizonai Tucsonban. A merényletben hat ember meghalt, 12 pedig megsebesült.

A fegyveres támadó szombaton tüzet nyitott az éppen választókerületi fogadóórát tartó Gabrielle Giffords demokrata képviselőre és támogatóira az arizonai Tucsonban, egy bevásárlóközpontban. pp

Multisource political news, world news, and entertainment news analysis by Newsy.com

A közvetlen közelről fejbelőtt Giffords képviselőt megműtötték, állapota válságos. A tucsoni egyetemi klinika vasárnapi tájékoztatása szerint a lövés hátulról érte Gifford fejét és a baloldali agyféltekén áthatolva távozott a koponyából. A lövedék a jobb féltekét és az agy központi
részét nem érintette, s ennek alapján a kezelőorvosok, akik mesterséges
kómában tartják a képviselőt, óvatosan derűlátóak Gifford túlélési
esélyeivel kapcsolatban. Amikor rövid időre vasárnap reggel felébresztették az orvosok, azt tapasztalták, hogy a politikusnő képes volt reagálni a hozzá intézett egyszerű utasításokra.

A lélegeztető gépen tartott képviselőnő a felébresztésekor nem tudott megszólalni. Peter Rhee, a klinika sürgősségi és traumatológiai osztályának vezetője elmondta, hogy a bal félteke sérülésével károsodhatott a test jobboldalának mozgatásáért felelős agyrész és a beszédközpont is.

A halottak között van Giffords tucsoni stábjának egyik vezetője, egy szövetségi bíró és egy 9 éves kislány is. A sebesültek közül 5-nek az állapota válságos. A támadás egyik szemtanúja szerint 15-20 lövés dördült el – írja a BBC.

A hatóságok a merénylőt, Jared Lee Loughnert őrizetbe vették.

Mentés a lövöldözés után

Mentés a lövöldözés után

A 22 éves Loughner, aki egy 9 milliméteres félautomata fegyverrel használt, a lövöldözés helyszínén két férfi a földre teperte. Clarence Dupnik, Pima megye seriffje kijelentette, hogy a merénylettel kapcsolatban, amelynek célpontja Gifford volt, egy második személyt is köröznek.

Dupnik szerint Loughner “instabil” személyiség, akinek “elmeproblémája lehet”. Előélete során súlyosabb bűncselekményt nem követett el, a legkomolyabb konfliktusa a törvénnyel az volt, hogy 2007-ben kábítószer-fogyasztáshoz szükséges kellékek birtoklása miatt őrizetbe vették. Loughnerről az első jelentések azt állították, hogy az afganisztáni háború veteránja, ám utóbb kiderült, hogy jelentkezését 2008-ban nem fogadta el a hadsereg.

A merénylő a MySpace közösségi portálon elbúcsúzott barátaitól, és azt kérte tőlük, hogy ne haragudjanak rá. A YouTube videó-megosztóra feltöltött, meglehetősen zavaros nyilatkozatainak egyikében azt állította, hogy feltalálta az új amerikai fizetőeszközt. Arról panaszkodott, hogy Gifford körzetében túlságosan sok az írástudatlan, és hogy az emberekkel szemben agymosást alkalmaz a szövetségi kormányzat. Loughner a kedvenc olvasmányai között felsorolta Hitler Mein Kampfját, a Kommunista kiáltványt, Huxley Szép új világját és Orwell Állatfarmját is. Elmeállapotát szakértők vizsgálják.

Gabrielle Giffords képviselőnő

Gabrielle Giffords képviselőnő


Gabrielle Giffords a demokrata párt mérsékelt áramlatához tartozik. A képviselőnőt a közelmúltban többször megfenyegették, tucsoni irodáját feldúlták. Giffords legutóbb az ultrakonzervatív Tea Party jelöltjével szemben szerezte meg a képviselői mandátumot. Gabrielle Giffords 2006-ban megkezdett szövetségi törvényhozói pályafutása előtt az arizonai képviselőház, majd a szenátus tagja volt. A 40 éves politikus asszony Mark E. Kelly űrhajós felesége, aki a következő űrkomp misszió pilótája lesz.

A képviselőnő támogatta az egészségbiztosítási reformot az abortuszhoz való jogot, az őssejt-kutatást és a megújuló energiákat, ugyanakkor ellenezte a fegyverviselés tilalmát. Barack Obama amerikai elnök nyilatkozatban szögezte le, hogy az ilyen “értelmetlen támadásnak nincs helye egy szabad társadalomban”.

Dupnik seriff egyébként rámutatott, hogy a merényletben szerepe lehetett az országban erősen kiéleződött politikai ellentéteknek és a felelőtlen, előítéletes nyilatkozatoknak, amelyek befolyásolhatták az instabil lelkületű merénylőt.

John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus elnöke vasárnap elrendelte, hogy a Gifford miatti merénylet miatta kongresszus lobogókat engedjék le félárbocra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik