Külföld

“Orbán úgy taktikázik, mint Fico”

admin
admin

2011. 01. 08. 10:53

A Sme című szlovák liberális napilap szerint a magyar kormány ténykedésénél csak az a felháborodás abszurdabb, amelyet a "veretes demokraták", Robert Fico és Marek Madaric (volt kulturális miniszter) fogalmaztak meg a szólásszabadság, illetve a bíróságok önállóságának budapesti veszélyeztetése kapcsán.

“Ugyanakkor elég csak figyelemmel követni azt, hogy miként reagálnak Orbánék a Nyugat bírálatára, hogy jól kitűnjön a mai magyar és a volt szlovák kormány közti gondolkodásbeli hasonlóság” – mutatott rá a szerző.

Peter Morvay szerint nagyon hasonlóak azok a “kommunikációs módok” is, amelyekkel ezek a kormányok a botrányokat kezelik. Az egész sírással kezdődik, hogy a világ nem értett meg minket, ehhez jön a vízió a hazai ellenzék összeesküvéséről a sötét erőkkel és a nagytőkével.

“A folytatás csalás: Ficoék nem hozták nyilvánosságra az EBESZ nyelvtörvénnyel kapcsolatos álláspontjának számukra kellemetlen részeit, Orbánék a médiatörvény nem teljes fordítását adták oda az uniónak. Állítólag csak véletlenül maradtak ki belőle például azok a részek, amelyek a digitális átállás elhalasztásáról szólnak. Ezek Budapest számára rendkívül kellemetlenek: a halasztással megsérti az uniós rendeletet, holott éppen a digitalizációval magyarázta, miért kell a törvényt olyan gyorsan elfogadni” – fejtette ki Morvay.

“És ha ez sem segít, akkor külföld felé nagyon mérsékelten és nagyon feltételesen mímelik, hogy legalább néhány kifogást hajlandók elfogadni” – jegyezte meg a szerző. Hozzátette: az országon belüli kommunikáció viszont semmit sem változik és mindenkinek világosan a tudomására hozzák, hogy a nem demokratikus intézkedések megváltoztatásáról álmodni se merjenek.

“Nyilvánvaló, hogy a mérsékeltebb hangnem csak időleges és félrevezető manőver: Orbánék, akárcsak Ficoék azzal számolnak, hogy az unió vizsgálata nem tudni mikor végződik, és úgysem hoz egyértelmű eredményt, vagy nem lesz kötelező jellegű, és a tiltakozások idővel elcsendesednek” – zárult a Sme jegyzete.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.