Nagyvilág

Izraelben is népszerű a magyar állampolgárság

Nagyon sok magyar származású izraeli állampolgár érdeklődik a könnyített honosítás iránt.

A Nol.hu-nak nyilatkozó Joseff Weiss tiszteletbeli jeruzsálemi konzul elmondta: gyökereik, és a magyarként átélt holokauszt emléke sarkallja őket a magyar állampolgárság igénylésére.

A hírportál beszámolt arról is, hogy az izraeli magyar diaszpóra körülbelül 200 ezer főt tesz ki, akik közül 15 ezren már régóta kettős állampolgársággal rendelkeznek. A lapnak nyilatkozó Szentgyörgyi Zoltán nagykövet ugyanakkor rámutatott, hogy a tel-avivi nagykövetségeken eddig tapasztalt érdeklődik egyelőre nem lépte túl a várakozásokat, a jelentkezől inkább csak érdeklődnek a lehetőség iránt. Szentgyörgyi úgy fogalmazott: idővel valószínűleg egyre nagyobb lesz az érdeklődés a hétfő óta igényelhető könnyített honosítás iránt.

A Magyar Televízió szintén arról számolt be, hogy a szomszédos országokon kívül Izraelben, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában is fokozott az érdeklődés. A köztelevízió Híradójában elhangzott: Izraelben egész januárra beteltek az időpontok a kettős állampolgárság igénylése kapcsán, elsősorban az idősebbek részéről.

Rétvári Bence közigazgatási és igazságügyi államtitkár a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában erősítette meg: valóban sokan érdeklődnek a szomszédos államok magyar külképviseletein, ez nagyságrendileg ezer főt jelent naponta. Rétvári elmondta: a legtöbben Kolozsváron és Szabadkán igényelték a magyar állampolgárságot, hiszen ez az ott élők számára egyben schengeni-övezeti tagságot is jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik