Nagyvilág

Orbán: soha nem volt ilyen jó a viszony a szomszédokkal

Magyarország szomszédos országokhoz fűződő kapcsolatai még soha nem voltak olyan jók mint a jelenlegi kormány idején; Szlovákia viszonyában a magyar fél teremtette meg annak a lehetőségét, hogy a kapcsolatok a racionalitás talajára kerüljenek - emelte ki a TASR szlovák hírügynökség Orbán Viktor sajtótájékoztatójából, amelyet a soros magyar EU-elnökség nyitánya alkalmából tartott külföldi tudósítóknak.

A miniszterelnök egy kérdésre felelve kijelentette, hogy bár vannak konfliktusok, de több kedvező fejlemény is van.

“Kötöttünk egy sor megállapodást. Soha nem voltak még olyan jók a szomszédos országokhoz, például Romániához fűződő kapcsolataink mint most, de a rendkívül feszült magyar-szlovák viszonyt is nekünk sikerült a racionalitás talajára helyeznünk, emellett végre áttörést értünk el Szlovákiával energetikai téren. Jó esély van rá, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok kezelhetővé válnak” – állapította meg.

A magyar állampolgárságot felvevő, határon túli magyarok választójogára vonatkozóan a magyar kormányfő azt mondta, hogy Magyarország nem tartozik azon közép-európai országok közé, amelyekben szavazati joga van az adott nemzet anyaországon kívül élő tagjainak.

“A magyar parlament eddig még nem tárgyalt erről a kérdésről; áprilisra akarjuk elfogadni az új alkotmányt, s az év végéig hoznánk meg azokat a törvényeket, amelyek a létrehozott alkotmány kereteitől függenek” – fűzte hozzá Orbán. Hangsúlyozta ugyanakkor – írja a TASR -, hogy az állampolgárság kérdésében nem annak kollektív megadásáról van szó, hanem egyéni kérelmek egyéni elbírálásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik