Nagyvilág

Amerikai kémnőt fogtak Iránban

Az iráni hatóságok kémkedés gyanújával őrizetbe vettek egy amerikai nőt - jelentette csütörtökön egy iráni újság.

“Hírszerző eszköz, mikrofon” volt a nő fogai közé rejtve, amikor a vámhatóságok őrizetbe vették az ország északnyugati részén lévő Norduz határvárosban. Az amerikai állampolgár a szomszédos Örményországból vízum nélkül jutott át Iránba – tette hozzá az Irán című, farszi nyelvű lap, de azt nem közölte, hogy az őrizetbe vétel mikor történt. Egy szintén a lapra hivatkozó jelentés szerint a nő neve Hall Talayan.

Az utóbbi másfél évben az illető már a negyedik amerikai, akit Iránban őrizetbe vettek és kémkedéssel meggyanúsítottak. 2009 júliusában három olyan fiatalt fosztottak meg szabadságától, aki Teherán szerint illegálisan behatolt iráni területre. Később gyanúsították meg őket kémkedéssel is.

Az Egyesült Államok szerint a három amerikai Irakban kirándult, és legfeljebb tévedésből lépett iráni területre.

Az iráni hatóságok egyiküket, Sarah Shourdot egészségi állapotára való tekintettel, méltányossági alapon 500 ezer dollár óvadék ellenében tavaly szeptemberben szabadlábra helyezték, és hazautazhatott. A két másik fogoly – mindkettő férfi – mindvégig iráni börtönben volt, és valószínűleg februárban kell bíróság elé állniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik