Nagyvilág

Román lapok: “Budapest nem hagyja magát megfélemlíteni”

A Ziarul Financiar című román lap, a The Wall Street Journal bíráló cikkét idézi, amely szerint az Európai Unió vizsgálódik abban az ügyben, hogy a kormány a bankokra, illetve néhány más ágazatban működő cégekre különadót vetett ki.

A lap megszólaltatja Vasile Puscast, aki Románia EU-csatlakozása előtt a főtárgyaló volt. Kifejti, “ismert Orbán Viktor politikai hozzáállása: azt hiszi, pusztán attól európai, hogy Európában van”.

Puscas szerint azonban a dolgok nem így állnak, hiszen az integrációs szervezet beindíthatja szankcióit, ha azt tapasztalja, hogy Magyarországon lábbal tiporják a “gazdasági szabadságjogokat”. Adrian Cioroianu, volt liberális külügyminiszter is úgy nyilatkozik a lapnak, hogy a magyar kormány által hozott intézkedések “kérdést vetnek fel az Európai Unió szintjén”.

A médiatörvény külföldi visszhangjával kapcsolatban a Jurnalul National azt írja: Budapest nem hagyja magát megfélemlíteni a belső és külső nyomás által, emiatt semmiféle módosítást nem hajt végre az annyira vitatott médiatörvényen.

A romániai magyar sajtótermékek közül ezen a napon a Hargita Népe közölt kommentárt e témában. Szerzője szerint a törvény magában hordja a visszaélés lehetőségét. “Ez pedig aggasztó olyan körülmények között, hogy az állam immár nem a műsorszórók, hanem a médiatartalom fölött is felügyeletet gyakorol a nemrégiben létrehozott médiahatóság és médiatanácsok révén. A hatóság és a tanácsok élén pedig a kormánypárt emberei állnak” – írja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik