Nagyvilág

Öngyilkos lett az utolsó iráni sah legkisebb fia

Holtan találták bostoni otthonában Alireza Pahlavit, a néhai iráni sah legkisebb fiát, aki feltehetően öngyilkos lett - írja a BBC.

A bostoni rendőrség helyi idő szerint kedden közölte, hogy holtan találtak lakásában egy helyi lakost, aki feltehetően lőfegyverrel vetett véget életének – számolt be a BBC.

A rendőrség hivatalosan nem erősítette meg, hogy Alireza Pahlaviról van szó, de egy neve elhallgatását kérő rendőrtiszt közölte, valóban az egykori iráni uralkodó legkisebb fia halt meg. Megerősítette Alireza Pahlavi halálhírét bátyja, Reza Pahlavi is internetes oldalán. A bejegyzés szerint a 44 éves Alireza Pahlavit évek óta depresszió gyötörte hazájának sorsa, apjának és húgának elvesztése miatt.
Alireza Pahlavi, a néha sah legkisebb fia (fotó: rezapahlavi.org)

Alireza Pahlavi, a néha sah legkisebb fia (fotó: rezapahlavi.org)

Alireza Pahlavi mindvégig kerülte a nyilvánosságot, visszahúzódó életet élt, bátyjával ellentétben, aki az emigráns iráni monarchista mozgalmat vezeti, nem alapított családot. Zenei, filozófiai, iranisztikai tanulmányokat folytatott. Az utóbbi években egyáltalán nem mutatkozott nyilvánosan. Mint arról a Washington Post internetes oldalán beszámolt, még szomszédai sem ismerték.

Alireza Pahlavi halálának híréről az angol nyelvű iráni hírcsatorna is beszámolt “A volt diktátor fia öngyilkos lett” -címmel. Az iráni állami hírügynökség honlapján kedden ez volt a legolvasottabb hír.

Mohammed Reza Pahlavinak, az utolsó iráni sahnak a hatalmát az 1979-es iszlám forradalom döntötte meg, családjával együtt külföldi száműzetésbe kényszerült. Az egykori uralkodó 1980-ban Egyiptomban hunyt el. Legkisebb fia, Alireza Pahlavi 1966-ban Teheránban született, családjával 1979-ben külföldre távozott, később amerikai egyetemeken szerzett diplomákat. Húga, Leila Pahlavi 2001-ben egy londoni szállodában, gyógyszer- és kábítószer-túladagolásban halt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik