Nagyvilág

“Bibliai özönvíz” sújtja Ausztráliát

Két nap alatt majdnem a duplájára nőtt az északkelet-ausztráliai Queensland szövetségi államban azoknak a városoknak a száma, amelyeket az árvíz körülzárt. Ezért a lakosok felkészülnek, hogy a várható újabb heves esők tovább fogják emelni a folyók vízszintjét - írja a BBC.

Anna Bligh queenslandi kormányfő közölte, hogy az árvíz sújtotta városok száma 40-re emelkedett, ráadásul az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint a medréből kilépett Fitzroy folyó szerdán fog tetőzni 9,4 méteres vízszinttel. Azt is lehet már tudni, hogy a vízoszlop magassága még egy hétig jóval a riasztási szint felett marad.
Az áradó folyók vize Franciaország és Németország együttes területének megfelelő nagyságú térséget öntött el Queenslandben.

Az áradó folyók vize Franciaország és Németország együttes területének megfelelő nagyságú térséget öntött el Queenslandben.

A folyó torkolatánál fekvő 75 ezer fős Rockhamptont a helyi hatóságok szóhasználatával élve “bibliai özönvíz” sújtja. A víz Franciaország és Németország együttes területének megfelelő térséget öntött el a szövetségi államban, s az árvizek már több mint 200 ezer embert sújtanak.

“Bibliai özönvíz” sújtja Ausztráliát 2

A drámai helyzetet tovább fokozza, hogy szerdán viharjelzést adtak ki Queensland déli részére azzal, hogy fennáll az újabb heves esők és a folyók hirtelen szintemelkedésének kockázata. Az áradás veszélyezteti már a szomszédos Új-Dél-Wales szövetségi állam városait is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik