Külföld

Szlovákiában nincs nagy érdeklődés

admin
admin

2011. 01. 03. 12:44

Szlovákiában nincs nagy érdeklődés a magyar állampolgárság felvétele iránt - tudta meg az MTI tudósítója Magyarország pozsonyi konzulátusán és kassai főkonzulátusán.

“Mérsékelt érdeklődésről számolhatok be. Az időpontokat a kérelmek beadására már korábban egyeztettük. A konzulátus a kérelmek átvételére minden területen felkészült, és a spontán érdeklődők ügyét is el tudjuk intézni” – nyilatkozta Farkas Géza pozsonyi magyar konzul.

“Hasonló a helyzet Kassán is. Az érdeklődés itt is mérsékeltnek minősíthető” – fejtette ki Szerencsés János kassai magyar főkonzul. Hozzátette: a kassai főkonzulátus is teljes mértékben felkészült az ügyfelek fogadására.

A diplomáciai képviseletek a mérsékelt szlovákiai érdeklődést két okkal magyarázzák. “Romániától eltérően, ahol a tömbmagyarság az államhatároktól messze él, a szlovákiai tömbmagyarság szorosan a magyar határ mentén él, s így jó lehetősége van arra is, hogy egyenesen Magyarországon folyamodjon állampolgárságért. Mi eleve számoltunk ezzel. Nem várjuk, hogy a Pozsonytól távol lakó magyarok esetleges kérelmüket nálunk intézzék” – jegyezte meg Farkas Géza.

Szerencsés János rámutatott, hogy az érvényben lévő szlovák állampolgársági törvény tiltja és bünteti a külföldi állampolgárság felvételét, s ez a magyar állampolgárság felvétele ellen szól.
“A szlovák ellentörvényt a tervek szerint februárban módosítják. Várható, hogy azután emelkedni fog a könnyített honosítás iránti kérelmek, érdeklődők száma” – vélekedett a főkonzul.

Szlovákiában a Robert Fico-kormány idején tavaly az év közepén elfogadott törvénymódosítás szerint elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki kérvényezi egy más ország állampolgárságának a felvételét. Pozsony szerint ez válasz volt a magyar könnyített visszahonosítási lépésre. Iveta Radicová miniszterelnök ismételten megígérte, hogy az új szlovák kormány módosítja ezt a jogszabályt. Erre azonban eddig nem került sor.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.