Külföld

Szigorítják a dohányzást a spanyolok

admin
admin

2011. 01. 03. 13:34

Európa egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye lépett életbe vasárnap a kontinens negyedik legnagyobb dohány termelőjének számító Spanyolországban.

Az új törvény értelmében ezentúl tilos lesz rágyújtani a zárt légterű nyilvános helyeken, így az éttermekben, kaszinókban, szórakozóhelyeken és a szállodák is csak a szobáik 30 százalékát tarthatják fenn a dohányosok számára. Az új szabályozás legszigorúbb részét a közterületekre vonatkozó előírások képezik. Ezentúl a repülőtereken, a szabadban lévő játszóterek közelében és az iskolák, valamint kórházak bejáratainak környékén sem cigarettázhat senki.

“Ez egy olyan előrelépés, amelyet már négy évvel ezelőtt meg kellett volna tenni, de azt hiszem a kormány akkor inkább meghátrált” – mondta egy pékségi alkalmazott. A spanyol parlament 2006-ban is jóváhagyott egy dohányzásellenes törvényt, amely ugyan tiltotta a munkahelyeken való cigarettázást, de a száz négyzetméternél kisebb területű bárok és éttermek vezetői szabadon dönthettek arról, hogy dohányzó, vagy füstmentes helyként működnek-e, és többségük az előbbi mellett tette le a voksát. Így a törvény egyértelműen kudarcot vallott.

Leire Pajin egészségügyi miniszter szerint évente nagyjából 50 ezren halnak meg Spanyolországban a dohányzással összefüggő betegségek miatt, és közülük ezerkétszázan a passzív dohányzás áldozatai. A nagyobb éttermek korábban elkülönített részlegeket tarthattak fenn a dohányzók számára, ám a frissen életbe lépett szabályozás ezeket is kíméletlenül felszámolja.

Az új törvény alapján a kisebb dohányzási vétségekért 30 és 600 euró (8300-167 ezer forint) közötti, a komolyabb kihágásokért pedig 10 ezertől 600 ezer euróig (2,8-167 millió forint) terjedő pénzbüntetésre lehet számítani. A büntetések valószínűleg még így sem tartják vissza azokat a spanyolokat, akik szerint a dohányzás alapvető emberi jog. “Az embereket hagyni kéne, hogy szabadon dönthessenek a tetteikről és bizony a legtöbb, akit én ismerek, gondolkodás nélkül előkapja a cigarettáját, miután legurított néhány pohárral” – mondta egy utazási ügynök.

Az új törvény engedélyezi magánkézben lévő dohányzó klubok üzemeltetését, amelyeket nyilvántartásba kell venni és ahová gyerekek nem léphetnek be, továbbá a vendégek sem italt, sem ételt nem fogyaszthatnak, illetve a helyiségben dohányárut sem vásárolhatnak. A spanyol dohányzásmegelőzési nemzeti bizottság szerint évente nagyjából ezer pincér hal bele a passzív dohányzás okozta tüdőbetegségekbe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.