Külföld

Letette a fegyvert egy mexikói drogkartell

admin
admin

2011. 01. 03. 06:42

Egy hónapos fegyvernyugvást hirdetett az egyik leghírhedtebb mexikói drogkartell, a La Familia Michoacán államban vasárnap terjesztett, kézről kézre adott, illetve elektronikus leveleiben.

A főként a nyugat-mexikói államban tevékenykedő La Familia üzenetében úgy magyarázta döntését: ezzel kívánja bizonyítani a hatalomnak és a mexikói közvéleménynek, hogy “nem ő a felelős minden bűncselekményért, amelyeket a szövetségi kormányzat nyilvánosságra hoz a tömegkommunikációs eszközökben”.

A mexikói hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy valóban a drogkartelltől származik-e az üzenet. Ugyanakkor a szövetségi kormányzat már korábban is azt hangoztatta, hogy sikerült alaposan meggyengítenie a La Familiát, az utóbbi időszakban számos vezéralakját ölték meg, illetve juttatták rács mögé. A bűnszövetkezet még novemberben azt terjesztette, hogy fel fogja oszlatni önmagát. December elején a mexikói rendőrség komoly csapást mért a La Familiára, egy tűzharcban sikerült megölni a szervezet egyik vezetőjét, Nazario Morenó drogbárót.

A La Familia viszonylag gyakran fordul a közvéleményhez, és úgy próbálja beállítani tevékenységét, hogy azzal védi az államot más bűnszövetkezetektől. A La Familia a hét nagy mexikói drogkartell egyike, s ezen belül is a szintetikus kábítószerek legnagyobb termelője a latin-amerikai országban. A csoport 2006 októberében vált igazán híressé, amikor néhány tagja behatolt egy bárba, s ott öt levágott emberfejet dobott a táncparkettre.

Mexikóban a kábítószerkartellek egymás közti háborúja, valamint a rendőrséggel és a hadsereggel vívott összecsapások legalább 28 ezer halálos áldozatot követeltek a jelenlegi államfő, Felipe Calderon 2006-os hivatalba lépése óta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.