Külföld

Katonák mentenek Ausztráliában

admin
admin

2011. 01. 03. 11:47

A hadsereg repülőgépei siettek hétfőn a részben már elöntött kelet-ausztráliai Rockhampton segítségére, hogy ellássák alapvető élelmiszerekkel a 75 ezres nagyvárost, amelyet a példátlan áradások miatt hamarosan teljesen körbezárhat a víz.

A Fitzroy folyó torkolatánál fekvő Rockhamptonben egyre fenyegetőbb a helyzet, a vízszint hétfőn is tovább emelkedett, több körzetben elöntötte a rakpartokat és számos utca is víz alatt áll, miközben az előrejelzések szerint a zivatarok tovább folytatódnak a térségben.

A karácsony előtt kiújult özönvízszerű esőzések miatt mára Franciaország és Németország együttes területének megfelelő térséget öntött el a víz az északkeleti Queensland államban, s az árvizek már több mint 200 ezer embert sújtanak. A megáradt folyók eddig 22 várost és települést öntöttek el részben vagy egészben a jellemzően mezőgazdasági termelésből élő vidéken, ahogy az árhullám a partvidék felé vonult. Az áradások szombat óta három ember halálát okozták.

Rockhamptonbe a hadsereg tehereautókonvojai juttatják be az élelmiszereket a még valamelyest járható utcákon a város északi része felől. A hatóságok ugyanakkor attól tartanak, hogy a víz hamarosan elönti ezt az útvonalat is, amelyen át a lakosság egy része eddig elhagyta a várost. “A vízszint további emelkedésével számolunk a következő 48 órában” – mondta Ian Stewart rendőrfőnök.

Eddig legkevesebb 400 házat öntött el a víz a városban, de még tízszer ennyi van veszélyben. A hatóságok mostanáig ezer főre alakítottak ki szükségszállást. Ahol a víz már levonult, a szárazon maradt házakba és házrészekbe menekült kígyók és más állatok jelentenek veszélyt – figyelmeztetett a vöröskereszt vezetője.

Az anyagi károk mértéke egyelőre felmérhetetlen. Queensland állam középső részein és az Új-Dél-Wales-i Hunter-völgyben az acélgyártáshoz használt kokszolható feketeszén bányászata, szállítása és évi 50 milliárd dolláros exportja a legfontosabb iparág; a térség a világpiaci jelentőségű ausztrál szénkitermelés egynegyedét adja. Az áradások miatt azonban a legnagyobb bányavállalatok közül több is kénytelen volt leállni a kitermeléssel és a szállításokkal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.