Nagyvilág

Görögország mégsem építene határkerítést

Az elítélő kommentárok és reagálások hatására Görögország meghátrálni látszik annak a határkerítésnek az ügyében, amelyet a Törökország felől érkező illegális bevándorlás megfékezése érdekében tervez kiépíteni.

A polgári védelmi minisztérium hétfőn azt közölte, hogy a három méter magas műszaki zárat Athén egyelőre csak 12,5 kilométer hosszan tervezi felhúzni a két ország természetes határának számító Évrosz folyó “gyenge pontjainál”, Oresztiada város térségében.

A tárca vezetője, Hrisztosz Papucisz szombaton nagy feltűnést keltett, amikor kilátásba helyezte, hogy a görög-török határ teljes hosszában, 206 kilométeren kiépítenék a határkerítést, az Egyesült Államok és Mexikó között létesített műszaki határzár mintájára.

“A kerítés semmit sem fog megoldani” – kommentálta hétfőn az elképzelést az Eleftherotipia című athéni balliberális napilap. Athén októberben az Európai Unió határőrizeti ügynökségének, a Frontexnek a segítségét kérte, jelezve, hogy egymaga képtelen megbirkózni a Törökország felől érkező illegális bevándorlók rendkívül hullámával. November óta a Frontex által küldött kétszáz határőr segíti a görög hatóságok munkáját, s azóta jelentősen csökkent az Évrosz folyón át görög területre lépő bevándorlók korábban napi 250-300 főre tett száma.

Az Európai Bizottság riasztónak tartja az Évrosz mentén kialakult helyzetet. Görögországon keresztül jut uniós területre az EU-tagállamokba érkező illegális bevándorlók több mint 80 százaléka, s ez Brüsszel értékelése szerint alaposan túlterheli Görögországot.

A városokban reményt vesztett bevándorlók ezrei koldulnak, s a görög kikötőkben folyamatosan százak próbálkoznak azzal, hogy felszökjenek az Olaszországba tartó kompokra. A hatóságok hétfőre virradó éjjel is több tucat ilyen menekültet vettek őrizetbe a nyugat-görögországi Pátra, illetve Igumenitsza kikötővárosok közelében. A parti őrség pedig hat bevándorlóra bukkant egy csónakban, amint Korfu szigetéről Olaszország felé vették az útjukat – jelentette a görög állami rádió.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik