Nagyvilág

Budapest viheti a schengeni övezetbe Romániát

Bukarest komoly segítséget kaphat Budapesttől. Január 1-jétől ugyanis Magyarország vette át az Európai Unió soros elnökli tisztségét, a magyar kormány pedig többször is kijelentette, hogy számára prioritás a határon túli magyarok schengeni csatlakozása.

Traian Igas, Románia belügyminisztere optimista szomszédunknak a schengeni övezethez való csatlakozását tekintve. A politikus szerint semmilyen ok nincs arra, hogy az eredetileg 2011-ben márciusára tervezett csatlakozás ne valósuljon meg.

„Nem igaz, hogy Románia ne lenne felkészülve a csatlakozásra”, jelentette ki a belügyminiszter a napokban Szebenben. Igas szerint az idei esztendőben valamennyi vizsgáló bizottság pozitív hangvételű jelentést tett Romániáról – legutóbb december elején -, ez pedig azt jelzi, hogy Románia „valamennyi kötelezettségét és vállalását teljesítette.”

Nem erre utal ugyanakkor a Brice Hortefeux francia és Thomas de Maiziere német külügyminiszter a múlt héten az Európai Bizottsághoz eljuttatott közös levele, melyben korainak tartják Románia és Bulgária csatlakozását. Párizs és Berlin a legfontosabb hiányosságnak a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcot tekintette.

Leonard Orban egykori európai biztos, Traian Basescu jelenlegi tanácsadója a minap azt nyilatkozta, hogy a csatlakozás biztosan csúszni fog, a kérdés csak az, hogy mennyit. Talán neki (is) szólt Igas azon kijelentése, melyben valamennyi román politikust megkért: tegyenek meg minden tőlük telhetőt Románia márciusi csatlakozása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik