Nagyvilág

Alkut ajánlottak Orbánnak?

Az unióban megegyeztek arról, hogy Orbán eljátszhatja a „nagyfiút”a nemzetközi színpadon, ha cserébe Brüsszel a színfalak mögül továbbra is kezében tarthatja az unió valódi irányítását – írja az Observer című brit lap véleményrovatában. A lap szerint az EU ígéretet tett Orbánnak, hogy ha betartja a játékszabályokat, nem fogják közelről vizsgálni a magyar kormány működését.

Ki fog szembeszállni a gyűlölettel Magyarországon? címmel jelentetett meg publicisztikát az Observer című brit lap.

Úgy tűnik, hogy az EU boldogan hagyja figyelmen kívül azt az elnyomást, amely az Orbán-kormány alatt történik – fogalmaz a szerző, Nick Cohen. Az unión belül egyetértés alakult ki arról, hogy fenn kell tartani a látszatot, hogy Magyarország tisztességes demokrácia, és figyelmen kívül kell hagyni, hogy egy ronda kis állam fejlődik Európa határain belül – fogalmazott. A szerző szerint Európa vezetőinek hallgatása jól szolgálja a Fidesz érdekeit. Mióta kétharmados többséggel átvette a hatalmat a korrupt és inkompetens baloldaltól, az ország ha nem is nevezhető fasisztának vagy neofasisztának, de annyi bizonyos, hogy Orbán patriótái által a Duna mentén épített ‘új társadalomból’ ódon, visszataszító bűz árad” –írja.

Cohen megjegyzi, hogy a Jobbikkal számolni kell azóta, hogy a választásokon a szavazatok 17 százalékát kapta, és szerinte a Fidesz kész figyelembe venni a párt követeléseit. Nem vagyok biztos ugyanakkor abban, hogy a szélsőjobboldal” a legmegfelelőbb szó azoknak a sötét erőknek a megértésére, amelyek Európa perifériájáról szivárognak. Nick Cohen szerint Magyarországon élő ismerősei sem elsősorban jobboldali diktatúrára gondolnak, amikor az ország jövőjét taglalják, hanem például a posztkommunista Fehéroroszországra. A balos Fehéroroszország ugyanolyan vehemensen támadja a sajtószabadságot, mint a jobboldali Magyarország és a Chávez vezette Venezuela – fogalmaz.

Cohen dicséri Angela Merkel német kancellárt a kritikus hangokért, de azt írja, hogy nincs értelme úgy tenni, mintha nem az lenne az EU elsődleges vágya, hogy fenntartsa a látszatot és kerülje a ronda konfrontációkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik