Nagyvilág

WikiLeaks: Izrael átfogó háborúra készült 2009 végén a Közel-Keleten

Gabi Askenázi izraeli vezérkari főnök 2009 végén azt mondta az amerikai kongresszus egy küldöttségének, hogy "átfogó háborúra" készülnek a Közel-Keleten.

A hadműveletek feltételezett célpontja a Hamász szélsőséges palesztin és a Hezbollah libanoni síita szervezet lett volna.

Askenázi az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetségének 2009. november 15-én kelt távirata szerint kijelentette, hogy az izraeli hadsereg azért készül inkább egy nagyobb háborúra, mert azt könnyebb kisebb hadműveletté átalakítani, mint a korlátozottat átfogóvá.

“Az Izrael elleni rakétatámadások veszélye nagyobb, mint valaha: ez az oka annak, hogy Izrael akkora fontosságot tulajdonít az elhárító rendszereknek” – mondta a vezérkari főnök a demokrata Ike Skelton vezette delegációnak. Askenázi hozzátette, hogy Iránnak mintegy 300 Sahab rakétája van, amelyekkel elérheti a zsidó államot, s annak mindössze 10-12 perce van reagálni egy ilyen támadásra. Mindazonáltal a fő kockázati tényező a Gázai övezetet irányító Hamász és a libanoni Hezbollah.

Askenázi egy évvel a gázai offenzíva után is azt állította, hogy Izrael az “összeütközés útján” van a Hamásszal. Szerinte a szélsőségesek támadásai elérhetik Tel-Avivot, a legsűrűbben lakott izraeli várost.

Izrael “katonai műveleteinek legcsekélyebb korlátozását sem fogadja el a lakott területeken” – szögezte le a vezérkari főnök, ugyanakkor hozzátéve, hogy a hadsereg szándékosan sohasem támadott polgári célpontokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik