Nagyvilág

Elzárják az orosz ellenzék vezéralakját

Tizenöt napos börtönbüntetésre ítélték Borisz Nyemcovot, az orosz ellenzék egyik vezéralakját, egykori miniszterelnök-helyettest - mondta el mozgalmának, a Szolidarnosztynak a szóvivője.

A politikust a december 31-ei moszkvai tüntetésen vették őrizetbe. A Borisz Jelcin elnöksége alatt miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő férfi egyike volt annak a 68 embernek, akit előállítottak. A RIA Novosztyi állami hírügynökség szerint Nyemcovra azért róttak ki büntetést, mert nem engedelmeskedett a rendfenntartó erőknek. Az ellenzéki politikus azt állította: a bíróság megtagadta, hogy bizonyítékként használja a rendőrség és a televízió által készített helyszíni felvételeket.

Nyemcovon kívül ugyanaznap őrizetbe vették Eduard Limonovot, a nemzeti-bolsevista párt vezetőjét, valamint Konsztantyin Koszjakin ellenzéki aktivistát. Limonovra 15 napos, míg Koszjakinra 10 napos fogságot szabtak ki.

A pénteki tüntetés kisebb felfordulást okozott, mivel a moszkvai Triumfalnaja tér egyik oldalán egy engedélyezett tiltakozás zajlott – ezen vett részt Nyemcov-, míg a másik felén Limonov felhívására – hatósági beleegyezés nélkül – gyűltek össze az emberek.

Az orosz ellenzék minden 31 napból álló hónap utolsó napján az orosz alkotmány gyülekezési szabadságot biztosító 31. cikke mellett tüntet. A megmozdulások egészen 2010. október 31-éig teljesen be voltak tiltva. Ezután egyes ellenzékiek elfogadták a moszkvai polgármesteri hivatal tiltakozásokra vonatkozó létszámbeli korlátozását, míg mások – köztük Limonov – visszautasították azt, így a tüntetők két csoportra szakadtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik