Nagyvilág

Tüntetnek Moszkvában

Moszkvában és Szentpéterváron több százan tüntettek a kormány ellen péntek este néhány órával az újév beköszönte előtt.

A rendőrség a fővárosban 68, Szentpéterváron pedig 50 embert vett őrizetbe, köztük – Moszkvában – Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettest, jelenleg a liberális ellenzék egyik vezéralakját. Úgy tudni, január 2-ig rendőri felügyelet alatt tartják.

A demonstrációk résztvevői Vlagyimir Putyin kormányfő lemondását és a csütörtökön újabb súlyos börtönbüntetésre ítélt Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás szabadon engedését követelték.

A moszkvai hatóságok nemrégiben engedélyezték, hogy minden 31-én az ellenzék utcai nagygyűléseket tartson, de a rendezvények résztvevőinek a létszámát nyolcszáz főben korlátozták.

Péntek este azonban egy másik tüntetés is kezdődött, amelyet Eduard Limonov, a betiltott nemzeti bolsevisták vezetője szervezett meg, de erre a megmozdulásra a hatóságok nem adtak engedélyt. Mivel azonban a tüntetések egy helyszínen, a Triumfalnaja téren zajlottak, a rendőrök mindkét csoporthoz tartozók közül fogtak le tüntetőket, akiknek a száma meghaladta az 1500-at.

A többi oroszországi ellenzéki erőtől elhatárolódó Limonovot is őrizetbe vették még a tüntetés előtt, majd egy bíróság gyorsított eljárásban a közrend megzavarására való szervezkedés címén 15 napi elzárásra ítélte.

khg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik