Nagyvilág

Ausztráliában már újév van

Gigantikus csillagszórókkal és hatalmas tűzijátékkal köszöntötték az újév beköszöntét péntek éjfélkor Sidney híres kikötőhídjának környékén, ahol másfél millióan nézték végig a 2000-es év szilvesztere óta leglátványosabb előadást.

Az ausztrál város azt ígérte, hogy a világ újévi fővárosa lesz, és a bámészkodók szerint be is tartotta ígéretét. A 12 perces tűzijátékhoz 7000 kilogramm pirotechnikai eszközt használtak el.
Tokióban az 1393-ban alapított Zodzsodzsi templomban több ezren gyűltek össze az év utolsó perceire, és hallgatták a szerzetesek imáját. Az éjszakában vigadozó emberek légballonokkal újévi kívánságaikat küldték az égbe, miközben a háttérben egy gigantikus, 15 tonnás harang zúgott.
Tűzijáték Sydney felett

Tűzijáték Sydney felett

A 2011-es esztendő először Új-Zélandon és a Csendes-óceáni szigeteken köszöntött be. Az új-zélandiak énekkel, tánccal, tűzijátékkal és teltházas koncertekkel ünnepeltek. A legnagyobb városban, Aucklandben piros, aranyszínű és fehér fények robbantak a Sky Tower (Ég Torony) fölött, miközben több tízezren kiabáltak, táncoltak és énekeltek az utcákon.
Tűzijáték Sydney felett

Tűzijáték Sydney felett

Vietnam fővárosában, Hanoiban az idén először ünnepelték meg hivatalosan, visszaszámlálással, fényjátékkal és külföldi DJ-k zenéjével a szilvesztert. Az országban hagyományosan februárban köszöntik a holdújévet, de a nyugati kultúra befolyása oda is elért, s a fiatalok örömmel fogadták az újabb alkalmat a szórakozásra.

A Fülöp-szigeteken a rettenetes hangerejű petárdák már az év végére készülve több száz embert sebesítettek meg, és félő, hogy ez a szám az ezer fölé emelkedik az újévi ünnepségek alatt. A filippínók a kínaiaktól vették át azt a hiedelmet, hogy a zajongás elűzi a rossz szellemeket és ördögöket, de túlzásba is vitték, mert dinamit erejű petárdákat és tűzijátékokat használnak.

Tajvan fővárosában, Tajpejben sárkányt formázó nagyszabású pirotechnikai látványosság szórakoztatta a tömeget: a fenevad a város legnagyobb, 509 méter magas felhőkarcolójára “mászott fel”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik