Nagyvilág

A németek átdolgoztatnák a médiatörvényt

A német kormány azt várja, hogy Magyarország átdolgozza a nemzetközileg bírált médiatörvényt - nyilatkozott a Frankfurter Rundschau csütörtöki számában a német külügyminisztérium államminisztere.

A szabaddemokrata párti (FDP) Werner Hoyer, aki egy hete közleményben fejezte ki aggodalmát a magyar jogszabály miatt, a dpa hírügynökség jelentése szerint a német napilapnak nyilatkozva kijelentette: “jó lenne, ha az ez a téma gyorsan eltűnne a világból”.

Magyarországgal szemben, amely január 1-jétől fél évre átveszi az Európai Unió elnöki tisztét, különösen nagy a követelmény, hogy tartsa magát az összes európai szabályhoz – figyelmeztetett a német államminiszter. Az Európai Unióban az alapjogok tiszteletben tartását “minden kétséget kizáróan biztosítani kell” – tette hozzá.

Hannes Swoboda, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának helyettes vezetője ugyancsak a Frankfurter Rundschauban nyilatkozva kijelentette, hogy a médiatörvény kétségtelenül vét az európai értékek ellen. Az osztrák politikus közölte, hogy Magyarországot “nagyon alapos politikai megfigyelés” alá fogják helyezni.

Ha a törvényt teljes szigorában alkalmazzák, és újságírókra rendszeresen nyomást gyakorolnak, az EP “a szavazati jog megvonásának eszközével is bizonyosan élni fog” – mondta.

szijjártó péter, a kormányfő szóvivője:

“Sajnálatos, hogy a médiatörvényről megfogalmazott legutóbbi külföldi vélemények sem tartalmaznak semmilyen konkrétumot; csak félelmeket és fenyegetőzéseket. A kritikusok szavaiból nem derül ki: pontosan mi a problémájuk a jogszabállyal, felmerül, hogy egyáltalán végigolvasták-e azt, amit kritizálnak. A magyar médiatörvény európai jogszabály, minden eleme megtalálható más uniós tagállamok
– például Németország – médiatörvényeiben is. Semmilyen körülmény nem merült fel, ami a megváltoztatását indokolná”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik