Nagyvilág

Hírstopot hirdetett a kárpátaljai magyar főkonzulátus

A Magyar Köztársaság ungvári főkonzulátusa semmilyen kérdésre nem hajlandó válaszolni az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatban - írja az ukrajnai Kárpáti Igaz Szó.

Az ungvári és a beregszászi külképviseleten azt javasolják, hogy az érdeklődők közvetlenül a magyar külügyminisztérium sajtóosztályához forduljanak. Mint ismert, januártól lehet kérni az egyszerűsített honosítást. Azzal kapcsolatban, hogy milyen az érdeklődés, hányan kértek eddig időpontot, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusát és Beregszászi Konzulátusát is megkereste a Kárpáti Igaz Szó. Viszont mindkét külképviselet azt a tájékoztatást adta, hogy minden olyan kérdés megválaszolásában, amely az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos, a magyar külügyminisztérium sajtóosztálya illetékes. Az érdeklődők figyelmébe csak a www.allampol­garsag.gov.hu oldalt tudták ajánlani.

A Független Hírügynökség érdeklődésére Szalipszki Endre ungvári konzul megerősítette, hogy az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatban a magyar külügyhöz kell fordulni. Korábban viszont a nemzetpolitikai államtitkárság azt közölte, hogy “az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatban csak és kizárólag a külképviseletek rendelkeznek naprakész, pontos információkkal”.

Nem hivatalos információk szerint Magyarország kárpátaljai külképviseletein jelenleg már csak júniusra lehet időpontot kérni a magyar állampolgárság visszaszerzéséhez szükséges iratok benyújtására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik