Nagyvilág

Merényletre készülő terroristákat fogtak Dániában

Letartóztattak öt személyt, akiket a vitatott Mohamed-karikatúrákat közlő Jyllands-Posten dán napilap elleni merénylet előkészítésével vádolnak.

A Sky News hírportál úgy tudja: négy férfit Dániában, egyet pedig Svédországban vettek őrizetbe. Dán hírszerzési források közölték: egy 44 éves tunéziai, egy 29 éves libanoni és egy 26 éves iraki származású, Svédországban élő férfi kedden érkezett Dániába, negyedik, társukat eddig nem sikerült azonosítani. A Stockholmban letartóztatott személy 37 éves, tunéziai származású svéd állampolgár.

A dán hírszerzés részéről Jacob Scharf úgy fogalmazott: a letartóztatásokkal egy küszöbön álló terrorakciót sikerült meghiúsítani, a gyanúsítottak a lehető legtöbb áldozatot követelő merényletet terveztek. Az őrizetbe vett személyekről szólva elmondta: iszlám szélsőségesekről van szó, akik nemzetközi terrorszervezetekkel is kapcsolatban állnak. A csoportról egyelőre úgy tudni, hogy nem hozható összefüggésbe a december 11-én Stockholmban robbantó iraki származású merénylővel.

A Jyllands-Posten 2005-ben 12 provokatív rajzot közölt Mohamed prófétáról, amely tömeges felháborodást váltott ki az iszlám vallásúak között világszerte.

AJÁNLOTT LINKEK:

Terrortweed és svéd Hohamed (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik