Nagyvilág

Lőttek az utolsó halálos ítéletnek

Kubában hatálytalanították az utolsó halálos ítéletet, és 30 éves szabadságvesztésre változtatták azt – közölte kedden egy kubai jogvédő aktivista.

Az elítélt, Humberto Real családtagjai tájékoztatták őt a szigetország legfelsőbb bíróságának a döntéséről. A jelenleg 40 éves férfira 1996-ban szabták ki a legsúlyosabb ítéletet, miután Real hat társával együtt 1994 őszén Floridából tengeri úton jutott be a szigetországba, felfegyverkezve, több társával együtt.

A férfiak, akik valamennyien tagjai voltak a Miamiban élő ellenzéki kubaiak félkatonai szervezetének, Miamiból indulva motorcsónakon érték el Kuba északi partját, ahol megpróbáltak ellopni egy autót. Eközben Real agyonlőtte a gépkocsi 34 éves tulajdonosát. A kubai hatóságok néhány órával később elfogták a csoportot, a bíróság Realt halálra ítélte, hat társára pedig 15-től 30 évig terjedő börtönbüntetést szabott ki.

Raúl Castro kubai elnök 2008 áprilisában mintegy 30 halálos ítéletet változtatott szabadságvesztésre. Attól kezdve hárman maradtak a siralomházban, Real és két salvadori, akik 1997-ben a szigetországban elkövetett merényletek résztvevői voltak. Ez utóbbiak halálos ítéletét a hónap elején mérsékelték 30 éves börtönbüntetésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik