Nagyvilág

Erővel tartanák vissza az orvosokat

Válsághelyzet kihirdetésével tartaná vissza az alacsony bérek miatt távozni kívánó cseh orvosokat a prágai kormányzat.

Leos Heger egészségügyi miniszter közölte: amennyiben valamelyik régióban nagyszámú orvos hagyja el a kórházakat, és veszélybe kerül a lakosság egészségügyi ellátása, megpróbálja meggyőzni a régió elöljáróját, hogy emiatt válsághelyzetet hirdessen ki.

December végéig mintegy 4000 csehországi orvos mondta fel munkaszerződését a kórházában az alacsony bérek miatt. Ez a kórházakban dolgozó orvosok egynegyede.

A regionális elöljárók eddig aránylag óvatosan nyilatkoznak, bár elismerik, hogy ez is egy lehetőség a helyzet megoldására. A Vysocina régióban például a kórházi orvosok 80 százaléka mondott fel, s ha beváltanák fenyegetésüket, akkor a régióban összeomlana az egészségügy.

A Cseh Orvosi Kamara (CLK) szerint a válsághelyzet kihirdetésének lehetősége ugyan fennáll, de az valószínűleg alkotmányellenes lenne. “A törvény ezt a lehetőséget a váratlan helyzetre érti. Mi már márciusban közöltük követeléseinket, s tájékoztattunk akciónkról. Az tehát nem lehet váratlan” – állítja Martin Engel orvosi szakszervezeti vezető.

A “Köszönjük, távozunk” nevet viselő szakszervezeti akció keretében az orvosok azt akarják, hogy átlagfizetésük a mindenkori országos átlagbér jelenlegi másfélszereséről a háromszorosára emelkedjen.

A két hónapos felmondási időt számítva ezek az orvosok – ha időközben nem gondolják meg magukat – március 1-jén már nem jelennének meg munkahelyükön, ami számos helyen súlyos gondokat okozna az egészségügyi ellátásban.

AJÁNLOTT LINKEK:

Csehország: közvetlen államfőválasztás 2013-tól? (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik