Nagyvilág

Átalakult a horvát kormány

Jadranka Kosor horvát miniszterelnök átalakította kormányát, megfogalmazása szerint azért, hogy meggyorsítsa országa csatlakozását az Európai Unióhoz.

A horvát parlament szerdán bizalmat szavazott az új kormánytagoknak. “Az új emberek segítenek elérni céljainkat – gazdasági talpraállási programunk végrehajtását, a munkanélküliség csökkentését, beruházások vonzását, az EU-csatlakozási tárgyalások lezárását és a korrupció elleni harc folytatását” – mondta a személyi változásokat indokló parlamenti beszédében a kormányfő.

A 2009 júliusában váratlanul lemondott Ivo Sanader miniszterelnöktől örökölt kormány négy posztján történt csere: a pénzügyminiszter Martina Dalic közgazdász lett, aki már dolgozott a minisztériumban, majd a Partner Bank nevű pénzintézetet vezette. A védelmi minisztérium élére Davor Bozinovic egykori diplomata, katonai szakértő került. A környezetvédelmi és építési minisztériumot Branko Bacic, a kulturális minisztériumot pedig Jasen Mesic vezeti a továbbiakban.

Jadranka Kosor három miniszterelnök-helyettest is kinevezett. Domagoj Milosevic üzletembert a gazdaságélénkítés felügyeletével bízta meg, s helyettese lett Petar Cobankovic mezőgazdasági és Gordan Jandrokovic külügyminiszter is.

AJÁNLOTT LINKEK:

Horvátország is könnyen bajba kerülhet (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik