Nagyvilág

Nem bírnak magukkal a szomáliai kalózok

A szomáliai kalózok elengedtek egy vegyi anyagokat szállító német tartályhajót 23 fős személyzetével együtt azt követően, hogy megkapták a váltságdíjat - közölte kedden egy tengerészeti csoport, majd nem sokkal később kiderült, hogy kalózok hatalmukba kerítettek egy másik német hajót.

A Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó, most elengedett Marida Marguerite-et májusban foglalták el a tengeri rablók Omántól mintegy 120 mérföldre délre. A kalózok automatafegyverekkel és rakétagránátokkal támadták a tankhajót. A hajó Indiából tartott a belgiumi Antwerpen kikötőjébe. Fedélzetén 19 indiai, két bangladesi és egy ukrán állampolgár tartózkodott.

Andrew Mwangura, a kenyai központú Kelet-afrikai Tengerészeti Segélyprogram képviselője szerint a legénység jól van. A hajó biztonságos vizek felé halad. Elmondta, hogy mintegy 5,5 millió dolláros váltságdíjat fizettek vasárnap, és a hajó most feltehetően eredeti célja, Belgium felé tart.

Pár órával a hajó kiszabadulása után kiderült, hogy Omán partja közelében kalózok kerítettek hatalmukba egy másik német hajót, az 5200 tonnás EMS Rivert, amely olajat vett fel az Egyesült Arab Emírségekben görögországi úti céllal. A legénység egy román és hét fülöp-szigeteki állampolgárból áll – közölte az Európai Unió flottillája, amely a térségben járőrözik, éppen a tengeri rablók elriasztása céljából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik