Nagyvilág

Orbánt újra támadják

A karácsonyi ünnepek után újra tűz alá vették Orbán Viktor politikáját. A miniszterelnököt ezúttal a The Washington Post bírálja, amely "Magyarország putyinizálódása" címmel jelentetett meg szerkesztőségi cikket. A lap szerint az uniós vezetőknek és az amerikai külügyminiszternek bojkottálnia kellene a májusi EU-csúcsot, ha a magyar kormány nem változtat politikáján.

Populista, hataloméhes és tekintélyelvű. Többek között ezekkel a jelzőkkel illeti a tekintélyes amerikai lap az Orbán-kormányt. A cikk írója szerint a következő hónapban az Európai Unió több tagállama is bánhatja, hogy rotálódó az elnökségi rendszer, mert az irányítás Magyarországhoz kerül.

Ahhoz a tagországhoz, amely épp most fogadott el egy olyan médiatörvényt, ami inkább illik egy autoriter rezsimhez, mintsem egy nyugati demokráciához – írja a lap.

Az újság szerint sajtószabadság szempontjából Magyarország Oroszországgal és Fehéroroszországgal került egy kategóriába. A cikk felidézi a médiatörvénnyel kapcsolatos tiltakozásokat is, így például a luxemburgi külügyminiszter nyilatkozatát.

A The Washington Post úgy véli, hogy az EU-tagországok nem engedhetik meg, hogy következmények nélkül gúnyt lehessen űzni a sajtószabadságból.

A lap szerint vannak megfelelő eszközök a nyomásgyakorlásra. Magyarország májusban rendezi meg Budapesten az Európai Unió csúcstalálkozóját, amelyen várhatóan Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is részt vesz. Orbán Viktort az újság szerint választás elé kellene állítani: vagy véget vet a hatalom koncentrációjának és változtat a médiatörvényen, vagy abban a megaláztatásban lesz része, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok máshol rendezi meg, vagy bojkottálja a csúcstalálkozót” – olvasható a The Washington Post szerkesztőségi cikkében.

A The Washington Post cikke >>>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik