Nagyvilág

Hodorkovszkijt bűnösnek találták

A bíró bűnösnek találta Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnást, a Yukos (Jukosz) konszern egykori főrészvényesét.

Hodorkovszkij ellen a második perben hétfőn megkezdődött az ítélet kihirdetése a moszkvai Hamovnyiki kerület bíróságán. A vádlottak ügyvédei közölték, hogy az ítéletben elmondottak gyakorlatilag azonosak az ügyészség által felhozott vádakkal, s bejelentették, hogy az elmarasztaló ítéletet megfellebbezik. Az ügyvédek honlapja egyébként több órára összeomlott.

Ezúttal bűnszövetkezetben, különösen nagy értékre elkövetett lopással vádolták Oroszország egykor leggazdagabb emberét, mintegy 27 milliárd dollár értékű kőolaj eltulajdonításával, ami 1998 és 2003 között történt volna úgy, hogy a Yukos saját leányvállalataitól olcsón vette meg, majd drágábban adta tovább a kőolajat.

Az ügyészség 14 év szabadságvesztés büntetést indítványozott, de nem világos, hogy ebbe az első perben kiszabott 8 évet be akarják-e számítani. Ha igen, Hodorkovszkijék 2017-ben szabadulhatnak – ha nem indítanak ellenük újabb pert -, de számos megfigyelő szerint a következő elnökválasztásig, 2012-ig akarják rács mögött tartani őket.

A bíróság épülete előtt több száz ember gyűlt össze, s közülük hetet előállítottak, mert plakátokat tartottak a magasba, és felszólításra sem tették el őket. Hodorkovszkij és volt üzlettársa, Lebegyev ellen a nyolcévi szabadságvesztésről szóló ítélettel záruló első per után indítottak új eljárást, ezúttal sokmillió tonna kőolaj ellopásával vádolják őket.

Igor Jurgensz, a Gyáriparosok Szövetségének alelnöke, Dmitrij Medvegyev elnök INSZOR társadalomtudományi kutatóintézetének vezetője a Kommerszant című lapban hétfőn megjelent interjúban leszögezte: a felmentő ítélet kielégítené a vállalkozókat, a Nyugatot és a potenciális oroszországi beruházókat. Ha azonban bűnösnek találják a vádlottakat, az egész sor, Oroszország számára kellemetlen vizsgálódást von maga után az Európai Emberi Jogi Bíróságon és más bíróságokon – mondta Jurgensz, hozzátéve, hogy az Európai Parlament képviselői rendelkeznek a teljes perirattal, beleértve az ügyészek hibáit is. Emlékeztetett rá, hogy a Yukos (Jukosz) ügyében Oroszország már két, Nyugaton lefolytatott pert is elvesztett, s ezért kénytelen sok-sok millió dollárt fizetni.

Leonyid Parfjonov neves újságíró kijelentette: nem kell pártolni Hodorkovszkijt annak megértéséhez, hogy történelmi ügyről van szó, “amely sok mindent, ha nem mindent meghatároz az ország társadalmi-politikai helyzetében, mert a független, csakis a törvényre támaszkodó bíróság nem csak a vádlottaknak létszükséglet, hanem mindannyiunknak”.

Nyikolaj Szvanyidze ismert publicista, aki Vlagyimir Putyinról írt portrékönyvet, kijelentette: “A pernek óriási hatása lesz az országra, a világban élvezett tekintélyére, a társadalomra és mindannyiunkra. Ennek az ítéletnek az alapján határozzák majd meg, kik vagyunk, hogyan élünk.”

Leonyid Gozman, a Kreml által több liberális párt összevonásával kreált Jobboldali Ügy párt társelnöke kijelentette: a felmentő ítélet új korszakot nyithatna meg Oroszország történelmében. Hozzátette: úgy véli, ha elítélik a vádlottakat, a 2012-es elnökválasztás után amnesztiában részesülhetnek.

A Wikileaks honlapon az ítélethirdetéssel egy időben megjelentek az amerikai diplomatáknak az üggyel kapcsolatos jelentései. Szerintük Hodorkovszkij börtönben marad mindaddig, amíg Putyin hatalmon van.

AJÁNLOTT LINKEK:

Hodorkovszkij éhségsztrájkja: negyedik felvonás (Kitekinbtő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik