Nagyvilág

Ha a tárgyalások nem folytatódnak, az egész világ elismerheti Palesztinát

Benjámin Ben Eliézer izraeli munkapárti ipari és kereskedelmi miniszter sürgeti, hogy kezdjék újra az elakadt tárgyalásokat.

Latin-Amerika négy országa – Brazília, Argentína, Bolívia és Ecuador – ismerte el független államként Palesztinát, és egy ötödik, Uruguay készül ugyanerre.

Izrael a maga részéről ellenzi a palesztin állam nemzetközi elismerését, mondván, hogy egy ilyen állam legfeljebb a tárgyalások eredményeként jöhet létre. A béketárgyalások azonban számtalan kísérlet dacára eredménytelenek maradtak, és hónapok óta szünetelnek.

A munkapárti miniszter kijelentette: “nem lennék meglepve, ha jövőre az egész világ, beleértve az Egyesült Államokat, elismerné a palesztin államot. Akkor majd nem kell csodálkozni, hogy ez miként történhetett meg”.

A palesztinok a tárgyalások megtorpanása fölötti elkeseredésükben határoztak úgy, hogy fokozzák erőfeszítéseiket államuk nemzetközi elismertetése érdekében.

Európában a Palesztin Hatóság (PH) azért folytat kampányt, hogy a partnerek emeljék meg diplomáciai képviseletük szintjét, ahogy azt tette Franciaország, Spanyolország, Portugália és Norvégia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik