Külföld

A közel-keleti békéért imádkozott Jeruzsálem pátriárkája

admin
admin

2010. 12. 25. 13:54

A közel-keleti békéért imádkozott karácsonyi éjféli miséjén a jeruzsálemi pátriárka, a Szentföld legmagasabb rangú római katolikus méltósága a ciszjordániai Betlehem Szent Katalin-templomában.

„Azt kívánjuk ezen az ünnepen, hogy templomharangjainak zúgása nyomja el a fegyverek ropogását a sebektől szenvedő Közel-Keleten” – mondta Fuád Tval pátriárka. Beszélt arról a több ezer keresztényről, aki elmenekült Irakból a közösségük ellen októberben Bagdadban elkövetett terrortámadás után. Az al-Kaida terrorhálózat pokolgépe 46 ember életét oltotta ki egy szír katolikus templomban.

”Ebben az erőszak és szélsőségesség által meggyötört világban, amely törvényesíti a legsúlyosabb támadásokat is, még azt is, hogy hívőkre támadjanak templomban – a betlehemi gyermek emlékeztet bennünket arra, hogy a legfőbb parancs a szeretet. Arra tanít bennünket, hogy meg kell bocsátanunk még az ellenségeinknek is” – hangsúlyozta a főpap.

Az izraeli, a palesztin területeken élő, a jordániai és a ciprusi keresztényekhez fordulva Tval pátriárka a vallások és a felekezetek közötti párbeszédre bíztatta őket, valamint imádkozott azért, hogy béke legyen Izraelben, a palesztin területeken és az egész Közel-keleten.

Betlehemben egy évtizede nem volt olyan sok zarándok, mint az idén karácsonykor. Tízezrek keresték fel a város legnevezetesebb templomát, a Születés templomát, ahol szombat reggel misét tartottak a hívőknek. Az Izrael és Ciszjordánia közötti forgalmat ellenőrző izraeli katonai hatóságoktól származó adatok szerint több mint százezren érkeztek a városba, míg tavaly alig 50 ezren voltak.

A meleg, napsütéses idő is kedvezett a látogatóknak, a nagy számuk azonban elsősorban az erőszak mérséklődésének, valamint a ciszjordániai gazdasági helyzet javulásának tudható be megfigyelők szerint.

Az ötvenezres palesztin város lakosságának egyharmada ugyancsak keresztény. Az 1950-es években még 75 százalék volt, de a palesztin keresztények kivándorlása miatt a muzulmánok kerültek többségbe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.