Nagyvilág

Csak kis hullámot okozott a csendes-óceáni földrengés

Nagy erejű, a Richter-skála szerinti 7,6-es erősségű földrengés pattant ki a Csendes-óceánon helyi idő szerint vasárnap kora hajnalban.
Kapcsolódó cikkek

Áldozatokról és károkról nem érkezett jelentés, a cunamiriadót lefújták.

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a fölmozgás Vanuatu közelében, 12,3 kilométeres mélységből indult el. Az epicentrum 135 kilométerre volt Tanna szigetétől. A Hawaii-on működő csendes-óceáni cunamifigyelő központ kiadta a szökőárriadót Vanuatu, a Fidzsi-szigetek és a Franciaországhoz tartozó Új-Kaledónia térségére röviddel a földrengés után. A hullám végül csak Vanuatun volt mérhető, ott is mindössze 15 centiméterrel emelkedett meg a vízszint.

Jackie Philip, a Vanuatu fővárosában lévő egyik szálloda alkalmazottja a helyi rádióban elmondta, hogy érezték a rengést. “Néhányan kirohantunk, és figyeltük a tengert, de semmi nem történt. Nincsenek károk, sem sérültek” – tette hozzá.

A következő másfél órában két nagyobb utórengés volt a régióban: előbb egy 5,6-os, majd egy 5,5-ös erősségű földmozgást mértek. A szökőárriadót végül lefújták. Augusztusban volt legutóbb a szigetországban cunami, de akkor is csak kis hullámot okozott egy nagy földrengés.

Tavaly szeptemberben viszont katasztrófát okozott egy 8,1-es erősségű földrengés a Csendes-óceánon. A polinéziai Szamoán 143-an, Amerikai Szamoán 34, míg Tongán kilenc ember életét követelte a szökőár, amelynek helyenként 15 méteres hullámai partvidéki településeket és üdülőhelyeket mostak el.

A (helyi idő szerint) vasárnapi földrengés éppen az Indiai-óceánon végigsöprő, 220 ezer ember halálát okozó szökőár hatodik évfordulóján történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik