Nagyvilág

Olasz anarchisták robbantottak Chile római nagykövetségen

Éljen sokáig a FAI, éljen sokáig az anarchia!" - állt az olasz nyelvű üzenetben.

Egy olasz anarchista csoport jelentkezett a Chile római nagykövetségén csütörtökön felrobbant csomagbomba küldőjeként, de az olasz rendőrség valószínűnek tartja, hogy a svájci külképviseleten aznap felrobbant, nagyon hasonló csomagbomba mögött is ez a szervezet áll. A detonációk súlyosan megsebesítettek egy-egy követségi alkalmazottat, a küldemények felbontóit: a svájci kirendeltségen egy 53 évest, a chilein pedig egy 33 éves embert.

A chilei a santiagói külügyminisztérium tájékoztatása szerint súlyos kéz-, arc- és hasi sérülést szenvedett. Már csütörtökön megműtötték, de pénteken még egy operációt kell elvégezni rajta. Találtak egy üzenetet a ruhájára ragasztva, és e szerint a merényletet a Nem Hivatalos Anarchista Föderáció (FAI) elnevezésű csoport hajtotta végre.

“Úgy határoztunk, hogy jelentkezünk írásban és tettel is. Leromboljuk az uralkodás rendszerét. Éljen sokáig a FAI, éljen sokáig az anarchia!” – állt az olasz nyelvű üzenetben, amelyről a rendőrség számolt be csütörtök este.

A chilei kormány élesen elítélte és gyáva tettnek nevezte a merényleteket, hozzátéve, hogy az elkövetők az ilyen terrortámadásokkal nem érnek el semmit, csupán ártatlan emberek életét veszélyeztetik.

A FAI-t jól ismerik az olasz hatóságok. Az olasz hírszerzés a parlament számára tavaly készített jelentésében azt írta: “az anarchista-lázadó csoportok közül ez jelenti a legnagyobb terrorveszélyt az országra”. A csoport egy évvel ezelőtt is felrobbantott egy pokolgépet egy milánói egyetemen. Abban a támadásban nem sebesült meg senki.

Roberto Maroni olasz belügyminiszter a csütörtöki merényletek utáni nyilatkozatában azt mondta: Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban is vannak anarchista-lázadó csoportok, ezek kapcsolatban állnak egymással, és nagyon erőszakosak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik