Külföld

Hodorkovszkij szerint Putyin magányos, és csak a kutyákat szereti

admin
admin

2010. 12. 24. 19:38

Vlagyimir Putyin magányos és rettegett ember, akinek egyetlen őszinte érzelme a kutyák iránti szeretet - véli Mihail Hodorkovszkij, a Yukos kőolajipari konszern volt vezetője

Oroszország egykor leggazdagabb embere a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap pénteki számában közzétett írásában úgy fogalmazott, hogy a bosszankodást felváltotta a sajnálat érzése, amikor múlt héten csütörtökön megnézte az orosz miniszterelnökkel élőben közvetített televíziós műsort.
Vlagyimir Putyin “a sajnálat érzését váltotta ki: egy fiatalos külsejű, magányos, de már nem fiatal ember ott áll egy határtalan és könyörtelen országgal szemben” – írta Hodorkovszkij, aki szerint a kormányfő nem a népét, hanem önmagát próbálta győzködni.

Putyin akkor négy és fél órán keresztül válaszolt a lakosság kérdéseire, s a Hodorkovszkij-ügy kapcsán egyebek között arról beszélt, hogy “tolvajoknak börtönben a helyük”. Utalt arra, hogy Hodorkovszkijt meglehetősen nagy értékű, sok milliárd rubeles lopással vádolják.

A Hodorkovszkij elleni második perben december 27-én hirdet ítéletet a bíróság. Hodorkovszkijt és üzlettársát, Platon Lebegyevet 218 millió tonna kőolaj eltulajdonításával vádolják, illetve azzal, hogy a Yukos drágábban adta tovább az olajat, mint amennyiért azt saját leányvállalataitól átvette.
A két üzletembert 2005 óta nyolc évi börtönbüntetését tölti, de több mint két éve újra vizsgálati fogságban – azaz jóval szigorúbb körülmények között – tartják őket a második per kapcsán.

Hodorkovszkij írásában rámutatott, hogy Putyin okos ember, így tökéletesen tisztában van a helyzettel. “Szokásához híven az ellenzéket szidta, amely +tönkreteszi az országot, ha hatalomra jut+, de őszülő fejében minden kétséget kizáróan az a gondolat cikázott, hogy +bizony az én uralmam alatt növekedett tízszeresére a korrupció+”.

“+Mindenki fél Öntől+, ez egy rettenetes bók” – hangoztatta Hodorkovszkij, aki türelmet és jószívűsget kíván Putyinnak, azt, hogy ne rettegjenek tőle, hanem szeressék, “talán nem mindenki, de aki igen, az őszintén, s ne csak a kutyái”.
“Az országunkat pedig mi magunk felépítjük. Gyűlölet és fogcsikorgatás nélkül. Kitalált ellenségek és korrumpált hatalom nélkül. Mi együtt. A gyerekeink és az unokáink számára” – írta volt üzletember.

Az oroszországi liberálisok szerint Hodorkovszkij azért került börtönbe, mert politikai ambíciói voltak. Ügyében több tucat nyugat-európai politikus a The Financial Times című lapban közzétett levélben “pártatlan megfigyelőkre” hivatkoztak, akik “egyetértenek abban, hogy a hét éve folyó eljárás igazságtalan és jogi szempontból megalapozatlan”, s igazságos ítéletet kértek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.