Nagyvilág

Hatvanezer ember járatát törölték Párizsban

A havazás és a hideg idő miatt a péntekre tervezett 1160 járatból már négyszázat töröltek Párizs legfontosabb repülőterén, a Roissy-Charles de Gaulle-on.

Kétezer utas volt kénytelen az éjszakát Európa harmadik legnagyobb repülőterén tölteni, járatának indulását várva.

A polgári légiközlekedési főigazgatóság (DGAC) szóvivője azonban közölte, hogy kétszáz induló és kétszáz érkező járatot kellett törölni a szélsőséges időjárási körülmények miatt. Becslése szerint járatonként átlagosan 150 embert sújtanak a törlések, így összesen már legalább 60 ezer utast érint a probléma. Helyi idő szerint péntek 13 óráig várhatóan a járatok felét kell törölni.

A DGAC már csütörtökön kérte a légiközlekedési vállalatokat, hogy járataik egyötödét töröljék, mert a meteorológiai előrejelzések szerint péntek reggel fagypont alatt lesz a hőmérséklet. A legfőbb gondot az okozza, hogy akadozik a repülők jégmentesítéséhez szükséges, fagyálló folyadékként használt glikol szállítása.

A párizsi térséget már a harmadik hideghullám sújtja december eleje óta. Franciaország legnagyobb glikol-előállító üzemének munkavállalói viszont sztrájkolnak. Az Egyesült Államokból péntek reggel érkezett egy glikolt szállító repülőgép, Németországból pedig csak péntek délutánra várják a glikollal feltöltött tartálykocsikat.

A másik nagy párizsi repülőtérről, az Orlyról pénteken 560 járatot kellene indítani, illetve fogadni. A délelőtti órákban már tucatnyi – elsősorban belföldi – járat mellé volt kiírva, hogy „törölve”. Mivel szitál a hó, többórás késésekre kell számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik