Nagyvilág

Megbukott a román bizalmatlansági indítvány

A román parlament elutasította a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. A vita alatt levetette magát egy férfi a parlament üléstermének erkélyéről.

A Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormány ellen az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyújtott be bizalmatlansági indítványt, miután a kabinet rendkívüli eljárással, úgynevezett felelősségvállalással terjesztette a parlament elé a közalkalmazottak bérezéséről szóló törvénycsomagot.

Az ellenzék összesen két bizalmatlansági indítványt nyújtott be e törvénycsomag kapcsán, az elsőt hétfőn elvetette a parlament, a másodikról csütörtökön szavazott.

Az indítványról szóló vitát egy tragikus jelenet szakította félbe: egy férfi levetette magát a parlament üléstermének erkélyéről. A sérülésekkel kórházba szállított férfi ingén “Megöltétek a jövőnket!” felirat volt olvasható. A férfi Emil Boc miniszterelnök felszólalása elején ugrott le és ellenzéki honatyák szerint azt kiáltotta, “Boc, elvettétek a gyermekek jogait!”.

A román kormány decemberben átalakította a gyereknevelési támogatási rendszert, arra kötelezve január 1-től a szülőket, hogy több pénz vagy kevesebb pénz és hosszabb gyereknevelési szabadság között válasszanak. A kabinet az idén számos takarékossági intézkedést fogadott el, egyebek között júliusban 25 százalékkal csökkentette a közalkalmazotti béreket.

A videó megtekintése csak erős idegzetűeknek ajánlott!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik