Nagyvilág

Bírálta a médiatörvényt a cseh külügyminiszter

Az Európai Unió demokratikus alapelveivel „összeegyeztethetetlennek" nevezte az új magyar médiatörvényt Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter a dpa német hírügynökségnek csütörtökön adott interjújában.

A hírügynökség szerint Schwarzenberg a törvényt jelenlegi formájában „veszélyesnek” nevezte, és úgy vélekedett: „Ha a törvény cikkelyeit megfelelően értelmezzük, akkor az a média teljes elhallgattatásához vezethet.”

A cseh külügyminiszter annak a nézetnek adott hangot, hogy az Európai Uniónak rögtön a magyar uniós elnökség január elsejei kezdetekor egyértelművé kell tennie a törvénnyel kapcsolatos álláspontját. Schwarzenberg szerint a legközelebbi lehetőséggel élve európai keretekben kellene rögzíteni, hogy a szóban forgó törvény ellentmond az Európai Unió alapelveinek. „Mindezt rögtön az uniós elnökség kezdetekor teljes egyértelműséggel kell kimondani” – fogalmazott a miniszter, aki a dpa szerint hozzátette: „Szeretjük a magyarokat, de ezzel ők valóban rögtön az elején eljátszották hírnevüket.”

Schwarzenberg ugyanakkor a hírügynökség által ismertetett interjúban óvta az uniót attól, hogy a Lisszaboni Szerződés alapján azonnal szankciókkal fenyegesse meg Magyarországot. Az EU-nak nem kellene rögtön ágyúval lőnie – hangoztatta a cseh külügyminiszter, aki a dpa szerint reményét fejezte ki, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök „meggondolja magát és módosítja a törvényt”.

Daniel Cohn-Bendit, az európai zöldek egyik vezetője a Deutschlandfunk német rádióállomásnak nyilatkozva annak a nézetnek adott hangot: „Európa számára nehezen lesz megemészthető” , hogy az Európai Unió soron következő elnöke egy, a médiát felügyelő hatóságot hoz létre. Cohn-Bendit szerint Magyarország „kellemetlen viták” előtt áll.

Az európai zöldek képviselője a csütörtöki interjúban annak a nézetnek adott hangot: Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Parlamentben „viharos” ülésre számíthat, amikor januárban előterjeszti majd országa európai uniós elnökségi programját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik