Nagyvilág

Rompuy: Magyarország felkészült az elnökségre

Az uniós elnökség posztja nemcsak kihívást jelent egy tagállamnak, hanem lehetőséget is, hogy bebizonyíthassa, képes az EU ügyeinek kezelésére - mondta Herman Van Rompuy.

Az Európai Tanács elnöke kedden Budapesten az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: az elnökségnek szimbolikus jelentősége is van, mivel jó alkalom Magyarországnak arra, hogy elérje, a jövő félév után a továbbiakban ne új tagállamként emlegessék az unióban, ahogyan azt 2004 óta teszik.

Az Európai Tanács elnöke kijelentette: Brüsszelbe mindenképpen kedvező benyomásokkal tér vissza, Magyarország jól felkészült arra, hogy 2011 első félévében ellássa az uniós elnökséggel járó feladatokat. A fél év alatt szorosan együttműködik majd a magyar elnökséggel, sokszor egyeztetnek majd – ígérte.

Kifejtette: a miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén fontos kérdéseket tekintettek át, így például a gazdasági kormányzást vagy az európai szemeszter elindítását, illetve Horvátország csatlakozásának ügyét, amely ígéretesen alakul – tette hozzá. Megjegyezte: szóba került a Duna-stratégia is, amely a régió környezeti, gazdasági és társadalmi kihívásaira igyekszik választ találni.

Orbán Viktorral beszéltek a februári tanácsülés előkészítéséről, valamint a külügyekről is, ezen belül a keleti partnerség programjáról – mondta, kiemelve: a keleti partnerség “stratégiai fontosságú”, hiszen olyan lényeges kérdésekkel foglalkozik, mint az energia, a biztonság, a kereskedelem és a regionális együttműködés. Mint mondta, ezek az ügyek mindenkinek igen jelentősek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik