Külföld

Chávez is megregulázta az internetet

admin
admin

2010. 12. 21. 12:37

A venezuelai törvényhozás a műsorszórásra vonatkozó szabályokhoz hasonló előírásokat vezetett be az interneten megjelenő tartalmakra, korlátozva bizonyos online üzenetek megjelenését. Chávez ellenlábasai és a sajtószabadságot oltalmazó csoportok keményen bírálták a parlament által elfogadott törvényeket.

Az ellenzék szerint a törvény veszélyezteti a szólásszabadságot, az internetes tartalmak korlátozását, cenzúra vagy öncenzúra megteremtését célozza.

A 167 tagú nemzetgyűlésben a Hugo Chávez államfő vezette Szocialista Párt képviselői második, egyben utolsó olvasatban megszavazták a társadalmi felelősségről szóló törvény módosítását, amellyel a televíziós és rádiós műsorszórásra vonatkozó szabályokat kiterjesztették az internetre. A módosítások tiltják például az olyan üzenetek és képek megjelenítését a világhálón, amelyek tiszteletlenek a közhatalomhoz, gyűlöletet vagy bűncselekményeket szítanak és keltenek, nyugtalanságot váltanak ki a polgárok körében, vagy zavarják a közrendet.

A jogalkotó pénzbüntetés terhe alatt arra kötelezi az elektronikusmédia-szolgáltatókat, hogy vezessenek a kifogásolhatónak vélt tartalmakat azonnal korlátozó eljárásokat.

A törvényhozás hétfőn módosította a műsorszórási törvényt is. A módosított jogszabály kiterjeszti a végrehajtó hatalom hatáskörét a média ellenőrzésére, valamint azt is kimondja, hogy a rádióknak és a televízióknak a “közszolgálatot és közérdeket ” kell szolgálniuk.

A jogszabály 20-ról 15 évre csökkentette a műsorszórási engedélyek időtartalmát, és felhatalmazza a kormányt bármilyen rádió- vagy tévétársaság engedélyének megvonására, ha az többször megsértette a törvényt. A műsorszórási törvény módosításával veszélybe kerülhet az ország utolsó, határozottan Chávez-ellenes tévétársasága, a Globovision működése, mivel már legalább hat eljárás folyik ellene.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.