Nagyvilág

Dél-koreai lőgyakorlat kezdődött

Az észak-koreai fenyegetések ellenére a dél-koreai hadsereg megkezdte tüzérségi lőgyakorlatát az Észak- és Dél-Koreát elválasztó tűzszüneti vonal közelében fekvő szigeten hétfőn, helyi idő szerint délután két órakor - közölte a szöuli védelmi miniszter.

Dél-Korea legutóbb november végén tartott itt hadgyakorlatot. Akkor Észak-Korea válaszul ágyúzni kezdte a partjaitól mindössze 11 kilométerre fekvő Jonpjong szigetet, és a támadásban két dél-koreai katona és két építőmunkás meghalt. Észak-Korea ezúttal is megtorlással fenyegetőzött arra az esetre, ha a gyakorlatot megtartják. Dél-koreai vadászgépek emelkedtek a levegőbe, hogy ettől eltántorítsák Észak-Koreát.

Óvóhelyre parancsolták hétfő reggel annak a dél-koreai szigetnek, Jonpjongnak a lakosait, amelyen lőgyakorlatot tart a dél-koreai hadsereg, illetve óvóhelyre kellett mennie négy másik szomszédos sziget lakóinak is – jelentette egy tudósító a helyszínről. A lakosokat, újságírókat és mindenkit, aki nem katona, hangosbeszélőkön szólították fel arra, hogy fél órán belül vonuljon óvóhelyre.

A Yonhap hírügynökség jelentette, hogy a lőgyakorlat helyi idő szerint 11 és 12 óra között (közép-európai szerint hajnali 3 és 4 között) kezdődik el, de ez nem történt meg, majd a szöuli védelmi minisztérium közölte, hogy a két órányi időtartamúra tervezett gyakorlatot a köd miatt nem tudták elkezdeni. Jonpjong szigeten – amely 12 kilométerre van az Észak- és Dél-Koreát elválasztó tűzszüneti vonaltól – jelenleg 280 civil tartózkodik.

A Koreai-félszigetet uraló feszültség enyhítésének érdekében Észak-Korea beleegyezett abba, hogy ismét beengedje az ENSZ szakértőit atomlétesítményeinek és -programjának ellenőrzésére – jelentette a CNN amerikai hírtelevízió. A phenjani kormányzatot Bill Richardson, az egyesült államokbeli Új-Mexikó kormányzója beszélte rá, hogy engedje vissza az ellenőröket a jongbjoni nukleáris központba. Phenjan beleegyezett abba is, hogy állítsák helyre az Észak- és Dél-Korea közötti katonai forródrótot, valamint hozzanak létre egy vegyes katonai bizottságot a vitatott hovatartozású tengeri övezetek ellenőrzésére.

Richardson múlt héten csütörtökön érkezett meg Észak-Koreába, ahol többek között Pak Rim Szu tábornokkal, a fegyverszüneti vonal északi oldalára telepített csapatok parancsnokával tárgyalt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik