Külföld

Befejezte lőgyakorlatát Dél-Korea

admin
admin

2010. 12. 20. 09:08

Az észak-koreai fenyegetések ellenére a dél-koreai hadsereg végrehajtotta tüzérségi lőgyakorlatát az Észak- és Dél-Koreát elválasztó tűzszüneti vonal közelében fekvő szigeten hétfőn, helyi idő szerint délután - közölte a szöuli védelmi minisztérium.

Dél-Korea legutóbb november végén tartott itt hadgyakorlatot. Akkor Észak-Korea válaszul ágyúzni kezdte a partjaitól mindössze 11 kilométerre fekvő Jonpjong szigetet, és a támadásban két dél-koreai katona és két építőmunkás meghalt. Dél-Korea válaszul ágyúzta Észak-Korea területét. Az 1950-53-es koreai háború óta ez volt a legsúlyosabb összetűzés a két ország között.

Észak-Korea ezúttal is megtorlással fenyegetőzött arra az esetre, ha a gyakorlatot megtartják. Arra figyelmeztetett, hogy hadserege a novemberinél is intenzívebb megtorló csapást mér Jonpjong szigetére.

A lőgyakorlat megkezdésekor dél-koreai vadászgépek emelkedtek a levegőbe, hogy eltántorítsák ettől Észak-Koreát. Szöul arra figyelmeztetett, hogy ha megismétlődik a támadás, dél-koreai harci gépek azonnal csapást mérnek az észak-koreai katonai támaszpontokra. A vadászgépeken kívül készültségbe helyeztek a Sárga-tengeren két dél-koreai hadihajót, s ezek közül az egyik a legkorszerűbb nyomkövető és célzó rendszerrel van felszerelve.

Néhány órával a hadgyakorlat megkezdése előtt óvóhelyre parancsolták Jonpjong és négy közeli sziget lakosait, illetve mindenkit, aki nem katona. Újságíróknak is óvóhelyre kellett menniük.

A lőgyakorlat közel másfél, más hírek szerint két órán át tartott. Korábbi jelentések szerint a hadgyakorlaton mintegy kétezer lövedéket kellett kilőni a szigetről. A térség közvetlenül a két Koreát elválasztó határvonal közelében van, amelyet Észak-Korea nem ismer el.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap sürgősséggel összeült, hogy határozatot hozzon a koreai konfliktussal kapcsolatban, de a vétójoggal rendelkező öt állandó tagállam nézetkülönbségei miatt ez nyolc és fél órányi tanácskozás után sem sikerült.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.