Nagyvilág

Történelmi látogatáson Prágában a bajor miniszterelnök

Történelminek és jelképesnek minősíti Horst Seehofer bajor miniszterelnök vasárnap délután kezdődött kétnapos hivatalos csehországi látogatását a prágai sajtó.

A legnagyobb német tartomány, Bajorország kormányfője a II. világháború után ugyanis még sosem járt hivatalosan a Cseh Köztársaságban. Seehofer kíséretében van Bernd Posselt, az Európai Parlament képviselője, az egykori Csehszlovákiából a második világháború után a Benes-dekrétumok alapján kitelepített szudétanémetek bajtársi szövetségének a szóvivője is. A bajor kormányfőt Petr Necas cseh miniszterelnök hívta meg Prágába.

A szudétanémetek, akiknek a bajor kormány patrónusa, évtizedek óta közvetlen tárgyalásokat szorgalmaznak Prágával, hogy rendezhessék a kitelepítés óta nyitva maradt, többnyire vagyonjogi ügyeiket. Prága a tárgyalásokat elutasítja, s azt állítja, a cseh kormány partnere minden témában csak a német kormány lehet. Helyi megfigyelők szerint a Benes-dekrétumok ügye csak másodrendű fontosságú napirendi téma lesz a prágai tárgyalások során.

Petr Brod német publicista a cseh közszolgálati rádiónak nyilatkozva vasárnap azt mondta, hogy az utóbbi időben megváltozott a helyzet.

“Sem a bajor, sem a szudétanémet fél már nem fejt ki olyan erős nyomást annak érdekében, hogy létrejöjjenek a közvetlen tárgyalások a Benes-dekrétumok esetleges hatályon kívül helyezéséről” – jelentette ki Brod. Úgy véli: a cseh oldalon is mozgás van, mert megindult a nyílt társadalmi vita a II. világháború utáni eseményekről, s a kitelepítések kérdését sem értékelik a csehek már olyan fekete-fehéren, mint korábban.

“Bajor oldalon ezt úgy értékelik, hogy fokozatosan, jelentős mértékben módosul a cseh közvélemény álláspontja a kitelepítések ügyében” – vélekedett a német publicista.

Horst Seehofer vasárnap este munkavacsorán találkozik Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszterrel, majd hétfőn Petr Necas cseh miniszterelnökkel folytat tárgyalásokat. Azt követően Seehofer felkeresi Dominik Duka prágai érseket, s látogatást tesz a prágai zsidó múzeumban is.

Necas cseh miniszterelnök néhány hónapja már megüzente: ha a bajor kormányfő csak a Benes-dekrétumokról szeretne tárgyalni Prágában, akkor látogatásának nem nagyon lenne értelme. Prágai értesülések szerint a cseh-bajor megbeszélések középpontjában a gazdasági kérdések állnak majd. A szudétanémetek szóvivője a hétfői Necas-Seehofer tárgyalásokon nem lesz jelen.

A bajor miniszterelnök a hivatalos látogatás befejezése után felkeresi a szudétanémet bajtársi szövetség prágai képviseletét is. “Ez már a magánprogram része, s magánidejében a bajor miniszterelnök Prágában is azt tesz, amit akar” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Necas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik