Nagyvilág

Száguld a német gazdaság

Az eddigi kormányzati becslésnél is gyorsabb ütemre kapcsolt a német gazdaság - véli Rainer Brüderle német gazdasági miniszter, aki a berlini "BZ am Sonntag" hasábjain úgy nyilatkozott: nem lepné meg, ha az idei 3,4 százalékos és a jövő évi 1,8 százalékos hivatalos növekedési becslést túlszárnyalná a gazdaság teljesítménye.

Arról is beszámolt, hogy a német gazdaságkutatók az év végével sorra módosítják felfelé idei és a jövő évre vonatkozó növekedései előrejelzéseiket.

A kieli székhelyű IfW csütörtökön kiadott új előrejelzésében pedig úgy látja, hogy az idén 3,7 százalék, jövőre 2,3 százalék lesz a német GDP bővülése. Az IfW szeptemberben még 3,4 százalékot várt az idei évre és 1,7 százalékot 2011-re.

Néhány napja a német RWI gazdaságkutató is tovább emelte a német GDP idei és jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését : előző szeptemberi becsléséhez képest mindkét évre 0,3 százalékpontot javított, és ezzel az idén 3,7 százalékos, jövőre 2,5 százalékos gazdaságbővülést vár.

Tavaly a válság miatt még 4,7 százalékkal csökkent a GDP Németországban, de a sikeres válságkezelés az idei évre meghozta eredményét és a fejlett ipari államok viszonylatában kimagasló élénkülést indított el a legnagyobb európai gazdaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik